Listhaug: – Jeg ville ikke stemt i det amerikanske presidentvalget

Sylvi Listhaug støtter verken Hillary Clinton eller Donald Trump i den amerikanske valgkampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag gjestet Sylvi Listhaug (38) «God sommer Norge».

Der var ett av temaene nyheten om at Hillary Clinton (68) kan bli historisk ved å bli den første kvinnelige presidenten i USA.

Ville ikke stemt

Listhaug avslørte at hun støtter verken Hillary Clinton eller Donald Trump i den amerikanske valgkampen.

– Det er morsomt at ei kvinne kan bli president i USA, selv om jeg ikke er en stor fan av henne. Jeg synes det er et vanskelig valg, siden jeg ikke er stor fan av den andre heller, sa Listhaug.

– Ville du heller hatt Donald Trump?

– Jeg er ikke så veldig begeistret for noen av dem. Så det blir veldig spennende å se. Jeg tror at dersom jeg hadde vært i USA og skulle stemt, så hadde jeg ikke stemt, sa hun.

Hun sier de to presidentkandidatene fremstår som veldig upopulære i deler av befolkningen.

– Clinton kom nylig under sterk kritikk for sin bruk av privat e-postserver som utenriksminister og er under etterforskning for dette. Trump kommer stadig med utsagn som det er grunn til å reagere på. Han angriper sine motstandere på en usympatisk måte og tar ofte mannen og ikke ballen. For Norge er det også grunn til å merke seg at han stiller store spørsmål ved grunnfundamentet i vår felles sikkerhetspolitikk, nemlig NATO som er avgjørende viktig for Norges sikkerhet, utdyper Listhaug overfor TV 2.

– Bør ikke du som politiker oppfordre folk til å stemme?

– Jeg har ikke stemmerett i USA, så dette er ikke en problemstilling. I Norge hvor jeg har stemmerett har jeg brukt den i alle år til å stemme på Frp, sier Listhaug.

Se hele intervjuet i toppen av saken.

Hektisk halvår

I «God sommer Norge»-intervjuet snakket Listhaug og ektemannen Espen Espeset (41) også om hvordan de har møtt utfordringene hun har fått i rollen som innvandrings- og integreringsminister (Frp).

– Det siste halvåret har vært veldig hektisk, men samtidig så er dette et utrolig viktig tema for Norge. Dette handler om langsiktig utvikling for landet vårt, det å ha en bærekraftig innvandringspolitikk. Det er noe jeg er opptatt av og som jeg brenner for at vi skal få til. Det har ikke vært noe alternativ for meg å ikke stå på, sa Listhaug.

Espeset, som er sekretariatsnestleder for Frps stortingsgruppe, fortalte at den siste tiden har vært travel for familien på fire.

– Helt siden hun fikk de nye oppgavene og skulle jobbe med innstrammingene i innvandringspolitikken, så har det vært veldig hektisk. Det har vært skrevet mye om henne og de forslagene hun fremmer. Men hun er flink til å koble av når hun kommer hjem, og bare være mamma og kone. Det tror jeg hjelper henne i å stå gjennom så mye debatt som det har vært, sa Espeset.

Barna vil ikke se mamma på TV

Listhaug har fått mye kritikk i rollen som innvandrings- og integreringsminister. Ektemannen forteller at deres to barn på fem og syv år ikke får med seg det som blir sagt om moren.

– De får med seg at mamma er på TV, men de får ikke med seg mye av det som blir sagt. Men når Sylvi kommer hjem, er hun flink til å legge fra seg dette, og det er en evne hun er avhengig av for å kunne stå gjennom alt, sa Espeset.

– Det er ikke populært når mamma og pappa skal se på nyheter. De vil helst se på tegnefilmer. Så da skur de av mamma på TV, sa Listhaug.