Taper «King James» denne finalen, vil det skade hans ettermæle

Cleveland Cavaliers ligger under 0-2 mot Golden State Warriors i NBA-finalene. I nattens TV 2-sendte kamp må LeBron James vinne.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se Cleveland Cavaliers-Golden State Warriors på TV 2 Sportskanalen eller tv2sumo.no natt til tordag kl. 03.00.

Fra LeBron James var en 14 år gammel gutt som markerte seg på de lokale basketbanene i Ohio har James hatt et nesten umenneskelig press på sine skuldre.

Som 17-åring prydet han forsiden til basketball-magasinet SLAM og Sports Illustrated. Som 19-åring ble han valgt som førstemann i NBA-draften.

«Den utvalgte»
Med kallenavnet «The Chosen One» kommer også et visst ansvar.

Og en skulle tro at James har levd opp til både forventningene og sitt kallenavn. James spiller i sin syvende finaleserie.

To av de tidligere seks gangene har han vunnet og blitt kåret til finalens beste spiller. Fire ganger er han blitt kåret til NBAs viktigste spiller.

Selv i årene han ikke vant MVP-kåringen i NBA har han vært regnet som verdens beste spiller. De siste ti årene.

Inntil Stephen Curry for alvor tok over denne sesongen.

Hva mer kan man forvente?
Ti år som sportens ubestridte ener. To NBA-titler. Hva mer kan man forvente? Hvorfor er denne ene kampen så uhyre viktig for LeBron James og hans ettermæle?

I amerikansk idrett er tonen litt annerledes enn hva vi er vant med fra europeisk idrett og i all hovedsak fotball. De beste spillerne SKAL vinne. De beste spillerene SKAL levere når det virkelig teller. De beste spillerene SKAL gjøre det umulige.

Noe av grunnen til dette er rett og slett at de store amerikanske idrettene (basketball, amerikansk fotball og baseball) er idretter hvor en spiller utgjør en større forskjell enn for eksempel i fotball.

De scorer en større prosent av poengene/målene. De har kontroll på ballen mer. I basket er det færre spillere og en mindre bane.

Et lag med LeBron James vil være blant de beste lagene i NBA. Sett Lionel Messi på Sunderland og det er bare så mye han får gjort. (Jepp, ett lite stikk til Sunderland-fansen fra en Newcastle-supporter).

I Michael Jordans skyggge
En annen grunn, og i særdeles grad i basketball, er at Michael Jordan har satt standarden. Han er legenden alle nye storheter måles opp mot. Jordan var i seks finaler og vant alle. Jordan ble selvfølgelig også kåret til finalens beste spiller i samtlige.

Så at «The Chosen One» har vært i seks finaler og tapt fire av dem er ikke godt nok i amerikansk målestokk. Og nå ligger James under 0-2 i best av syv serien i sin syvende finale.

Det er klart at finaleserien fortsatt kan snu. Vi har sett det før og så sent som i årets sluttspill.

James' Cleveland Cavaliers ledet 2-0 mot Toronto Raptors i årets semifinaler og hadde knust canadierne i de to første. Få om noen levnet Raptors noen som helst mulighet til å spille seg inn i serien. Etter de to neste kampene sto det likevel 2-2 i kamper.

Warriors to seirer er kommet på deres hjemmebane. De neste to spilles i Cleveland. Momentumet i slike serier har en tendens til å snu når lagene flytter på seg og bortelaget blir hjemmelaget.

Finaleserien ikke over enda
Så det er klart at denne serien langt fra er over. Nå. Skulle Cavaliers derimot tape nattens kamp ser det stygt ut.

Warriors har vært fullstendig overlegne i de første to kampene. Og både tidligere spillere, trenere og eksperter tror at Warriors vinner 4-0 om Cavaliers taper i kveld.

Da går luften ut av ballongen til Cavaliers. Og Warriors er ikke et lag som slapper av når de lukter blod.

Det er uhyre sjeldent at et lag vinner 4-0 i en NBA-finaleserie. Av 65 tidligere finaler har det kun skjedd åtte ganger. Sist gang var i 2007. Da LeBron James ledet Cleveland Cavaliers til finalen og de ble knust av San Antonio Spurs.

Det høres kanskje merkelig ut, men taper LeBron James nattens kamp og Cavaliers ender opp med å tape igjen mot Warriors vil det skade «King James» sitt ettermæle.

James vil bli sett på som en stor spiller, men ikke som en vinner.

Kun vært favoritt i to finaler
Det er selvfølgelig noe håpløst over en slik argumentasjon. Av sine syv (inkludert årets) har James' lag kun vært favoritter to ganger. Da de tapte mot Dallas Mavericks i 2011 og da de slo Oklahoma City Thunder.

To av seriene har på forhånd vært regnet som ganske 50-50 (begge oppgjørene mot San Antonio Spurs, i 2013 og 2014), mens James' lag har vært «underdogs» i tre (i 2007, 2015 og årets finaler).

En skulle nesten tro at det hadde vært bedre for James' ettermæle om han i noen av disse tapte finalene røk ut FØR finalen. Det er selvfølgelig håpløst.

Men James har seg selv litt å takke også. Da Cavaliers tapte mot Warriors i forrige sesongs finaler var både Kevin Love og Kyrie Irving skadet.

James har flere ganger hintet til at han håpet Cavaliers ville møte Warriors igjen i år. Og denne gang med ett fullt mannskap. Det har han hatt så langt. Likevel har ikke laget hans vært i nærheten av å kunne utfordre Warriors.

James MÅ levere i natt
I natt har ikke LeBron James noen unnskyldninger.

Han kan ikke lenger vente på lagkameratene. James må, for sin egen og sitt lags del, ha en stor kamp.

For ett år siden snittet James på 35 poeng, 13 returer og nesten ni assist. I år har han så langt snittet på 19 poeng, åtte returer og ni assist i de første to finalekampene.

Jeg tror vi får oppleve magi av James i kveld. Jeg tror James vil vise verden at man ikke kan avskrive ham. Jeg tror James vil vise verden at HAN faktisk er verdens beste basketballspiller. Jeg tror vi får se en James som lever opp til sitt kallenavn. Så gjenstår det å se om det er nok til å slå Golden State Warriors.

Se kampen på TV 2 Sportskanalen eller Sumo natt til torsdag kl. 03.00 eller i reprise på Sportskanalen kl. 09.00 torsdag morgen. Kampen vil også ligge i sin helhet på Sumo etter kampslutt.