OVERFALLSMANN: Brock Turner (20) er her på vei inn i Santa Clara Superior Courthouse i Palo Alto, California. Foto: Dan Honda/Bay Area News Group via AP
OVERFALLSMANN: Brock Turner (20) er her på vei inn i Santa Clara Superior Courthouse i Palo Alto, California. Foto: Dan Honda/Bay Area News Group via AP Foto: Dan Honda

To svensker hylles i USA etter at de reddet bevisstløs kvinne fra voldtekt

En kvinne ble voldtatt mens hun var bevisstløs. To svenske studenter ble hennes redning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar i fjor ble en bevisstløs kvinne voldtatt bak en konteiner ved Stanford University i California. Voldtekten ble oppdaget da de to svenske studentene Carl-Fredrik Arndt og Peter Jonsson tilfeldigvis syklet forbi. Guttene ropte på overfallsmannen, Brock Turner, som da la på sprang med buksene nede.

– Vi så at han rørte seg, men det gjorde ikke hun. Så vi stoppet opp og tenkte at situasjonen virket veldig merkelig, sier Arndt til svenske Expressen.

Den ene av de svenske studentene løp etter ham, la ham i bakken og ringte politiet, men den andre ble igjen for å se om det var liv jenta.

– Hun var bevisstløs hele tiden. Jeg undersøkte henne og hun rørte seg ikke i det hele tatt, sier Arndt ifølge CBS News.

Hylles

Den 23 år gamle amerikanske kvinnen hyller nå studentene for deres heltemodige innsats. I et 7000 ord langt brev som hun gjenga deler av under rettssaken denne uken uttrykker hun sin takknemlighet overfor guttene.

– Viktigst av alt, takk til de to mennene som reddet meg, men som jeg enda ikke har møtt. Jeg har tegnet to sykler som jeg har teipet fast over sengen min som skal minne meg på at det finnes helter i denne historien. At vi passer på hverandre. Å få kjenne disse menneskene, å få kjenne deres beskyttelse og kjærlighet, er noe som jeg aldri kommer til å glemme, uttalte kvinnen i rettssalen ifølge Expressen.

For snill straff

Den 20 år gamle voldtektsmannen var en lovende svømmer ved universitetet i Stanford. Mange voldtekter som anmeldes blir henlagt av politiet, men i akkurat denne saken fantes det vitner.

I California kan voldtektsdømte få fengsel inn til tre år. Turner som ble ble funnet skyldig på tre punkter, kunne i utgangspunktet ha fått en fengelsstraff på hele 14 år.

Likevel ble voldtektsmannen dømt til kun seks måneders fengsel. Ved god oppførsel kan han slippe ut etter tre måneder.

– En fengselsstraff kommer til å gjøre strekt inntrykk på ham. Jeg tror ikke han kommer til å utgjøre fare for noen andre, sa dommer Aaron Persky om straffen i rettssalen.