OSLO LUFTHAVN: En mann går i avgangshallen på nye pir nord på Oslo lufthavn som åpner i 2017. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix
OSLO LUFTHAVN: En mann går i avgangshallen på nye pir nord på Oslo lufthavn som åpner i 2017. Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix Foto: Varfjell, Fredrik

NHO klager flypassasjer-avgiften inn til ESA

NHO Luftfart har sendt en klage til ESA om flypassasjeravgiften som ble iverksatt i Norge 1. juni.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Avgiften innebærer en ulovlig forskjellsbehandling av flyselskapene, fordi bare de selskapene som har et booking-samarbeid, kan sikre at ikke passasjerene betaler avgiften to eller flere ganger, sier Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart.

ESA har hatt uformell kontakt med norske myndigheter i forkant av at avgiften ble innført gjennom en såkalt pre-notifiseringsprosess.

I en pressemeling skriver NHO Luftfart at det i forbindelse med dette ikke ble fattet noen formell beslutning av ESA om avgiftens lovlighet i forhold til statsstøtteregelverket.

«Etter vår vurdering er den informasjon som norske myndigheter ga ESA i sin pre-notifisering mangelfull. Vi håper derfor at vi med denne klagen kommer med viktig tilleggsinformasjon som vil gi ESA et godt grunnlag for vurdere om det bør åpnes en formell undersøkelse i denne saken, herunder om flypassasjeravgiften utgjør ulovlig statsstøtte», står det i pressemeldingen. (©NTB)