STORT: Kappgjenger Håvard Haukenes er klar for sitt første OL, men mener Olympiatoppens særnorske OL-krav er for strenge. Foto: AP Photo/David J. Phillip.
STORT: Kappgjenger Håvard Haukenes er klar for sitt første OL, men mener Olympiatoppens særnorske OL-krav er for strenge. Foto: AP Photo/David J. Phillip. Foto: David J. Phillip

Håvard (26) måtte være 16 minutter raskere fordi han er norsk

Kappgjenger Håvard Haukenes (26) er kritisk til Olympiatoppens særnorske OL-krav.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Oslo (TV 2): I mars klarte bergenseren OL-kravet med tiden 3.47,42, på 50 kilometer kappgang.

Det var to minutter under det norske OL-kravet, men hadde han vært fra et annet land kunne han gått 18 minutter saktere og forsatt skaffet seg OL-billett.

– Jeg syns det norske kravet er veldig strengt. Når man skal til Rio skal man jo dit for å prestere, men det er veldig strengt. Når jeg fikk vite at kravet for meg var 16 minutter raskere på 50 kilometer enn resten av verden, så mistet jeg jo litt troen på at jeg kunne klare det, forteller Haukenes til TV 2.

26-åringen er, sammen med langdistanseløper Karoline Bjerkeli Grøvdal og maratonløper Sondre Norstad Moen, de enste norske friidrettsutøverne som så langt er tatt ut til OL i Rio.

Mener kravet burde senkes

Flere andre utøvere, som Ezinne Okparaebo og Henrik Ingebrigtsen, har klart det internasjonale OL-kravet. Likevel er det ikke godt nok for å tilfredsstille Olympiatoppen.

Sistnevnte misset senest det norske kravet med et halvt sekund i helgen.

Haukenes mener at norsk idrett tjener på at Olympiatoppens krav senkes.

– Jeg syns faktisk at det burde justeres, for hvis du kan sende utøvere til OL nå så får de den erfaringen de trenger. Så når OL i Tokyo kommer, så er man virkelig forberedt. Da kan man virkelig knuse til, understreker 26-åringen.

Olympiatoppen ønsker i utgangspunktet å kun sende norske utøvere til OL som har et potensial til å plassere seg blant de tolv beste.

Sportssjef i friidrettsforbundet, Ronny Nilsen, sier forbundet skal i dialog om å få lov til å sende talenter på en såkalt «ungdomskvote» til OL.

– Olympiatoppen har åpnet opp for at unge utøvere, som har et mål om å prestere om fire eller åtte år, også vil kunne komme med til OL basert på det internasjonale kravet. Det er en diskusjon vi vil ta med Olympiatoppen fortløpende nå i den kvalifiseringsperioden vi er inne i, forklarer Nilsen til TV 2.

Kvalifiseringsperioden varer helt til 11. juli. Det er siste frist for å bli med til lekene i Brasil.

– Var helt sjokkert

Haukenes forteller at løpet i Slovenia, der han klarte OL-kravet, var en surrealistisk opplevelse.

– Løpet var preget av nerver, og det var en helt merkelig stemning. Samtidig var jeg klar for å trykke på. Jeg visste at jeg hadde trent bra gjennom hele vinteren, og jeg visste at jeg var i form. Målet var å ta kravet, og de siste ti kilometerne var det bare å gi alt. Da jeg kom i mål og så tiden var jeg helt sjokkert, men utrolig glad, forteller han entusiastisk.

For ikke nok med at han hadde klart OL-kravet, så hadde bergenseren også satt personlig rekord med hele ni minutter.

– Hvordan var det å se navnet ditt blant kun 16 utøvere på det første offisielle uttaket?

– Det var spesielt. Det har jo gått opp for meg, men det er forsatt veldig stort. Det er jo mitt første OL, og jeg er veldig spent på hvordan det kommer til å bli, understreker han smilende.

Forrige store mesterskap Haukenes deltok i var VM i Beijing i fjor, der han ble nummer 24.

Nå har han satt studiene på vent for å satse alt på idretten, og skal gjøre sitt ytterste for å forbedre VM-prestasjonen i OL.