Hard dopingdom for Sjarapova

Tennisstjernen Maria Sjarapova utestenges i to år etter positiv dopingprøve.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det melder det internasjonale tennisforbundet (ITF).

Sjarapova testet positivt for hjertemedisinen Meldonium etter kvartfinalen i Australian Open 26. januar, og hennes resultater fra turneringen er strøket.

I tillegg er 29-åringen utestengt fra sporten i to år.

Dette på grunn av hennes umiddelbare innrømmelse av dopingovertredelsen, skriver ITF.

Det var 7. mars i år at Sjarapova selv offentliggjorde på en pressekonferanse at hun hadde testet positivt.

Meldonium ble forbudt 1. januar i år, og Sjarapova innrømmet at hun ikke hadde satt seg godt nok inn i de ny regelendringene.

– Jeg mottok et brev den 22. desember fra WADA om endringene for neste år og hvordan testene ville bli med en link til endringene. Jeg så ikke på den listen, forklarte superstjernen.

Hun har brukt middelet siden 2006 på grunn av ulike helseproblemer.

– Jeg vet at jeg med dette at det vil bli konsekvenser, og jeg ønsker ikke å stoppe karrieren min på denne måten. Jeg håper jeg får sjansen til å spille igjen, sa hun den gangen.

– Overraskende lang og tøff straff

Ifølge Antidoping Norge ble stoffet forbudt og implementert på dopinglisten i år på grunn av at stoffet blir brukt av utøvere for å øke prestasjonsnivået.

Meldonium er et stoff som gir deg bedre utholdenhet, og et hjerte som jobber bedre med lav oksygentilførsel. Det er veldig bra for utøvere som jobber på høy intensitet.

Mange russiske utøvere er tatt for stoffet etter 1. januar, og noen av dem har ikke blitt utestengt ettersom det er en viss usikkerhet knyttet til hvor lenge stoffet blir værende i blodet.

– Det er overraskande lang og tøff straff, sier TV 2s dopingekspert Mads Kaggestad.

– Jeg sier ikke at det ikke er riktig, men det har vært mye usikkerhet rundt meldonium, og hvorvidt om de kunne teste positivt selv om de sluttet å ta det før 1. januar. Og i den forbindelse er det litt overraskende at hun får to år.

Men det faktum at hun innrømmet å ikke ha satt seg inn i reglementet kan ha virket skjerpende.

– Sjarapova har ikke bare testet positivt, men har heller ikke satt seg inn i dopingreglementet og i så måte ikke tatt reglementet på alvor. Men jeg er likevel overrasket over at de ga henne to år. Jeg tror nok det kommer til å bli anket, det er såpass alvorlig for karrieren hennes, sier Kaggestad.

Anker

Det kommer saken også til å bli, bekrefter Sjarapova selv på sin Facebook-side.

ITF ba om en fire års suspensjon, mens høringsutvalget konkluderte med at to år var en passende straff, ettersom de ikke kunne konkludere at hun med vitende og vilje hadde brutt dopingreglementet (utover ikke å ha satt seg inn i det.)

– Mens utvalget konkluderte korrekt at jeg ikke brøt antidopingreglene med vilje, så kan jeg ikke akseptere en urettferdig streng to-årssuspensjon, skriver Sjarapova.

– De var enig i at jeg ikke hadde gjort noe galt med vilje, men likevel søker de etter å stoppe meg fra å spille tennis i to år. Jeg vil umiddelbart anke saken til CAS, idrettens voldgiftsrett.

– Statuere et eksempel

Den litt uhyggelige sannheten er at dersom Sjarapova hadde sagt at hun ikke hadde tatt noe etter 1. januar så hadde hun mest sannsynlig sluppet billigere unna.

Det har til og med vært snakket om amnesti for utøverne tatt med små mengder i blodet, og som er tatt i løpet av årets første måneder. Svømmeren Julija Jefimova ble nylig erklært konkurranseklar til OL i Rio, selv om hun ikke er helt av kroken i påvente av nye undersøkelser.

Sjarapova har vært en av verdens største idrettsstjerne i et tiår, og har vært den best betalte kvinnelige idrettsutøveren i elleve år før Serena Williams har vippet henne av pinnen dette året.

På tross av statusen har hun fått to år.

– Man er nok ute etter å statuere et eksempel i antidopingarbeidet nå, sier Mads Kaggestad.

– Tidligere har man hatt et inntrykk av at man har straffet de mindre kjente hardt, mens de store fiskene har fått mildere straffer. Her viser man at man tar også utøvere med en status som det Sjarapova har. Det er et signal om at de tar dette på alvor.

Mister OL

Maria Sjarapova ble også tatt ut som én av fire spillere i Russlands OL-tropp til lekene i Rio, i håp om at dopingdommen skulle oppheves.

Nå blir det inget OL for Sjarapova, stikk i strid med hva Russlands tennispresident trodde etter at dopingsaken ble kjent.

– Jeg synes det er bare tull. Utøvere tar det fysioterapeutene og legene råder dem til. Jeg tror Sjarapova kommer til å spille i OL, men vi må se hvordan saken utvikler seg, sa Sjamil Tarpitsjev 8. mars.