Dopingrazzia i Rogaland:

Her slår sivilt politi til mot treningssenteret

STAVANGER (TV 2): Konsekvensene av å bli tatt med doping kan gå langt ut over bøter og fengselsstraff.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I videoen over kan du se unike bilder fra norgeshistoriens største dopingbeslag. Sivilt politi slo til mot tre treningssentre og over 15 privatadresser, på jakt etter ulovlige dopingmidler.

Til nå er nærmere 30 personer pågrepet, siktet for besittelse eller bruk av doping. Fem nye personer ble pågrepet onsdag kveld.

– De vil få en straffereaksjon. Og bøtesatsene slik vi har lagt oss på i Rogaland vil ligge fra 8000 og oppover, sier politietterforsker Erik Håland i Sør-Vest politidistrikt til TV 2.

Men det er ikke bare bøter eller fengsel som bør bekymre dopingmisbrukerne.

– Utover de vanlige strafferettslige konsekvensene, har det konsekvenser for dem som privatpersoner. Har de barn under 18 år, er vi pliktet til å underrette barnevernet.

Impotens på arbeidsmarkedet

Mange får depresjoner og selvmordstanker når de slutter på kur. I tillegg er det de fysiske problemene som oppstår, blant annet impotens, ødelagt hud og krympede tesktikler.

Blir du dopingtatt av politiet, kan det også føre til impotens på arbeidsmarkedet.

– I tillegg har vi plikt til å underrette arbeidsgiver hvis de for eksempel jobber i helsesektoren, som vektere, eller har arbeid som medfører risiko for skade på andre mennesker eller verdier, sier Håland.

Treningsmulighetene kan også bli mindre, sier en av senterlederne.

– Jeg har kastet ut folk som har solgt doping og sånt, sa André Thesen under gårsdagens aksjon.

Han ikke imponert over politiets aksjon, og mener at de som bruker doping ikke slutter etter en slik aksjon.

– Politiet burde fokusere på å forebygge at unge mennesker begynner å bruke dopingmidler, sier Thesen, som understreker at han gjerne skulle hatt et tettere samarbeid med politiet for å forebygge doping.

Førerkortet kan også ryke

Dopingdømte kan i tillegg miste førerkortet i lang tid.

– I de tilfellene der vi har dopingsaker, blir det helt klart vurdert om vi skal be om at førerretten skal tilbakekalles, så du kan miste førerkortet for resten av livet.

– Så det skal folk vite, politiet ønsker på ingen måte å ha steroidemisbrukere ute i trafikken, sier Håland.