Derfor går Kadra Yusuf naken én gang i uka

Mener det er usunt at barna kun får se kjendiskropper.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kadra Yusuf (35) ble et kjent navn i Norge da hun i 2000 på TV 2 avslørte at norske imamer oppfordret til kjønnslemlestelse.

Et annet tema Yusuf er opptatt av, er kropp. Samfunnsdebattanten har tidligere skrevet en kronikk i VG der hun langer ut mot lettkledde kjendiser på forsiden av magasiner.

I den nyeste episoden av Guri Solbergs podcastserie «Bra Damer», innrømmer 35-åringen at hun nå går nye veier for å la døtrene få et normalt forhold til normale kvinnekropper.

– Da datteren min ble eldre tenkte jeg på alle kvinnfolkene hun ser. Det er for eksempel litt kleint for alle på hennes alder å dusje etter gymmen. Og så tenkte jeg på alt det hun følger i media og sosiale medier, hun ser nesten ikke vanlige, normale, nakne kropper. De er ikke på Instagram, for å si det sånn. Så jeg tenkte at jeg tar en for laget. Jeg kan ikke fatte at jeg sier dette høyt! Men ... Jeg går naken hjemme én gang i uka, sier Yusuf i videoen du kan se ovenfor.

– Jeg går ut av dusjen og sier: «Sånn ser kvinnekroppen ut! En kvinnekropp som har født tre barn!». Og jeg ammer nå, så jeg har litt sprengte, halvslappe pupper nå. Og datteren min bare «herregud! Ånei, mamma!». De første gangene klarte jeg å gå rundt naken i kanskje et kvarter. Men nå er min rekord 40 minutter, fortsetter hun.

Se hele samtalen mellom Guri Solberg og Kadra Yusuf ovenfor.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det er kleint

Yusuf forteller at hun kommer fra en kultur der kvinnekroppen tradisjonelt sett er noe som skal skjules og gjemmes. Derfor var terskelen for å tørre å sprade rundt naken, muligens litt høyere.

– Jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det er kleint å gå naken hjemme i sitt eget hus. Har du noensinne prøvd å ta oppvasken naken? Det anbefales ikke akkurat. Men det å hele tiden gjøre dagligdagse ting med din helt normale kropp, det er så rart og det er en helt annerledes opplevelse. Jeg har aldri skjønt hvor vanskelig dette er. Men så lærer du noe om deg selv også!

Fnyser av kroppspress for nybakte mødre

En del av kroppspresset Yusuf mener har gått for langt, gjelder for nybakte mødre.

Trebarnsmoren er ikke spesielt fan av harde treningsregimer etter fødselen.

– Jeg har en venninne som har fått barn samtidig som meg. Hun spurte om vi kunne trene sammen på noe som heter «strong mama», som handler om å få kroppen i form etter fødselen. Men jeg skjønner ikke den biten! Jeg tenker jo at er det én periode i livet hvor du faktisk kan slippe magen ut, er det etter en fødsel, og det første året der. Mens hun er helt annerledes, hun vil ikke ha «mammakropp».

Solberg er enig i at det har gått for langt.

– Det er akkurat som om tiden etter fødselen har blitt nok et område hvor prestasjonskulturen er kommet inn, «se så flink jeg er blitt! Se så flat mage jeg har fått! Se hva jeg klarte!». Selv ikke det området er skjermet for utseendepress.

Fikk telefon fra journalist: – «Nesen din er grotesk»

Yusuf har heller ikke vært skånet for utseendepresset, selv om hvordan hun ser ut er langt fra grunnen til at hun havnet i pressen i første omgang.

I begynnelsen av 2000-tallet, ringte en KK-journalist til Yusuf og fortalte at de laget en sak om plastisk kirurgi. En av Norges mest kjente plastiske kirurger uttalte at han kunne tenke seg å operere Yusuf. Journalisten fortalte at kirurgen beskrev nesen hennes som «grotesk».

– Jeg ble så lei meg. Jeg ble så lei meg, sier 35-åringen.

Ikke nok med at kvinnebladet skulle trykke saken: Dagen etter var hun, og nesen, hovedoppslag i papiravisa til VG.

– Det var helt jævlig. Det å stå på Rema 1000 samme dagen ... Det er jo ikke sånn det funker, men det er det man tror: At alle ser på nesen din.

Yusuf var i det minste ikke i tvil om hva hun skulle svare VG da de skrev saken:

– Hva jeg velger å gjøre med kroppen min, er min egen sak! Ingen skal fortelle meg hvordan jeg bør se ut. Jeg har en vanlig afrikansk nese, og den er jeg stolt av, sa hun til avisen den gang.

Hør Kadra Yusuf snakke ut om kirurghetsen, livet i offentligheten og om hvorfor hun har valgt å skrive en bok om mensen i videoen øverst i artikkelen.

Her er link til podcasten i iTunes.