Slik gjør Snapchat deg «penere»: – Direkte skadelig for ungdom

Psykologekspert mener vi må lære oss å leve med økt skjønnhetspress. Men 16 år gamle Tiril Flatebø nekter å godta at en app kan retusjere utseende vårt.

Du har kanskje oppdaget at det finnes en rekke filtre på den populære meldingsappen Snapchat som både gir deg smalere ansikt, lysere og renere hud, og tynnere nese. 16 år gamle Tiril Flatebø mener dette kan være skadelig for ungdom.

«Skal jeg få gleden av en søt blomsterkrans, må jeg samtidig godta at fregnene mine forsvinner og at nesen min blir litt smalere (…) Vil de gjøre meg penere? Er jeg ikke bra nok? (...) Det Snapchat holder på med er direkte skadelig», skrev Flatebø nylig i et innlegg i Aftenposten.

Økt press på ungdom

– Jeg mener det er feil at en app som skal gi deg en blomsterkrans samtidig retusjerer ansiktet ditt smalere opp mot et skjønnhetsideal, sier 16-åringen til TV 2 Nyhetskanalen onsdag.

– Nå får vi for eksempel et filter som sier at din nese ikke er bra nok.

Flatebø mener vi hadde reagert dersom andre hadde retusjert bilder av oss før de ble publisert, og at vi derfor må si fra at det ikke er greit at Snapchat endrer på utseende vårt.

– Sammen med alle de andre pressfaktorene ungdom opplever i sosiale medier blir dette et stort problem, sier 16-åringen.

Glansbildeversjoner

Journalist og forfatter av boka «Bullshitfilteret», Oda Faremo Lindholm, mener det er et problem at sosiale medier forteller deg at det finnes en bestemt mal man må passe inn i.

REAGERER: Tiril Flatebø mener vi ikke kan godta at Snapchat-filtre retusjerer utseende vårt. Her er hun med og uten filter.            
REAGERER: Tiril Flatebø mener vi ikke kan godta at Snapchat-filtre retusjerer utseende vårt. Her er hun med og uten filter.            

– Du skal helst være hvit, tynn, ha ren hud og en litt dus, fin overflate. Man lager glansbildeversjoner av seg selv, sier Lindholm til TV 2.

– Vi bruker ekstremt mye tid i Norge på sosiale medier. Det er vanskelig hele tiden å ha i bakhodet at folk både pynter, eller retusjerer, på livene sine, i tillegg til at bildene blir retusjert. Man får et skjevt inntrykk av virkeligheten.

Se hvordan det gikk da Lindholm testet Snapchat-filter i videoen øverst!

– Prat tidlig med barna

Psykologspesialist Kristina Moberg mener mange unge er bevisst på at mye man ser i dag er endret på, og at det heller ikke er noe nytt at slikt skjer.

Vil du bli med bak kulissene på Nyhetene? Følg oss på tv2-nyhetene!
Vil du bli med bak kulissene på Nyhetene? Følg oss på tv2-nyhetene!

– Skjønnhetspresset har alltid vært der. Vi mennesker har lyst til å bli sett, det er et grunnleggende behov. Jeg tror mange klarer å håndtere dette, mens noen opplever det mer som et press. Men det er en del av livene våre nå, og vi må lære å håndtere det.

– Hvordan skal man takle dette?

– Det er viktig å snakke om det. Foreldre må også snakke med barna før de blir ungdom, og fortelle at enkelte har behov for å vise solsiden av seg selv. Vi må bare fortsette å bygge det nære og gi barna en god selvfølelse.

Snapchat har ikke svart på henvendelsen fra TV 2.