Spillerne som ble solgt etter å ha imponert i EM

Sjekk listen over spillerne som skapte seg et navn med EM-suksess.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill TV 2s EM-manager her!

Et godt mesterskap kan være nok for både kjente og ukjente spillere til å fange interessen hos de europeiske storklubbene.

TV 2 har tatt en nærmere titt på spillerne som imponerte såpass mye i EM at de fikk ny arbeidsgiver etter turneringen.

Få alt om EM i TV 2s livesenter!

John «Faxe» Jensen – EM i 1992:
Danmark var egentlig ikke kvalifisert til EM som ble avholdt i Sverige i 1992, men fikk innpass da Jugoslavia ble kastet ut av turneringen.

Danskene grep muligheten med begge hender og sjokkerte Fotball-Europa. De danske drenge gikk helt til topps i turneringen etter å ha slått stormakten Tyskland 2-0 i finalen. Der scoret John Jensen det første av Danmarks to mål.

Den solide prestasjonen i EM fikk Arsenal og manager George Graham til å sperre opp øynene. Jensen ble hentet fra Brøndby til London-klubben for i overkant av én million pund. I 1995 ble Graham sparket og utestengt fra fotballen i ett år. Grunnen til dette var påstander om at den daværende Arsenal-manageren skulle ha mottatt 425 000 pund under bordet fra den norske agenten Rune Hauge i forbindelse med overgangene til Pål Lydersen og Jensen.

På sine fire sesonger på midtbanen til Arsenal ble Jensen en kultspiller kjent for sin manglende målteft. På 98 kamper i Premier League scoret Jensen kun én gang. Målet mot kom mot QPR på nyttårsaften i 1994 og sende fansen ut i eufori.

I 1996 forlot Jensens Arsenal og returnerte til Brøndby etter 138 kamper og ett mål. Dansken fikk med seg ligacup- og FA-cuptrofeet, i tillegg til å vinne cupvinnercupen.

Se reportasje med Jensen om EM-seieren i 1992 i videovinduet under:

Karel Poborsky – EM i 1996:
Et godt EM betyr ikke nødvendigvis umiddelbar suksess. Det er denne karen et godt eksempel på.

Den langhårete tsjekkeren Karel Poborsky ble verdenskjent etter en legendarisk scoring i kvartfinalen mot Portugal under EM i 1996. Målet ble Poborskys vei inn på den største scenen.

Tsjekkia tok sølv i EM og i juli i 1996 signerte Poborsky for Manchester United etter å ha fanget interessen til flere europeiske storklubber. Men hos giganten på Old Trafford ble hverdagen knalltøff for Poborsky.

Den voksende stjernen David Beckham ble Poborskys bane.

– Det var veldig vanskelig for meg, fordi jeg snakket ikke engelsk og var fremdeles ung. I tillegg var United-laget allerede fullt av fantastiske spillere, sa Poborsky i et intervju med FIFA.

Oppholdet ble dermed kortvarig. I 1998, etter halvannen sesong i United, gikk turen til Portugal og Benfica.

Se Poborsky snakke om den legendariske scoringen i videovinduet under:

Pavel Nedved – EM i 1996:
Tsjekkias overraskende suksess i England-EM i 1996 gjorde sitt til at en rekke spillere skapte seg et navn. Den som viste seg å bli størst av dem alle var Pavel Nedved.

Den elegante midtbanespilleren briljerte og ble blant annet kåret til banens beste i semifinalen mot Frankrike. De strålende prestasjonene sørget for en overgang til Lazio. Det ble bare starten for Nedved.

Med Lazio vant Nedved Serie A, cupen og cupvinnercupen før han i 2001 ble hentet til Juventus. I sine åtte sesonger i Juventus ble Nedved en verdensstjerne, og i 2003 vant tsjekkeren Gullballen foran Thierry Henry og Paolo Maldini.

I EM i 2004 var Nedved kaptein for det tsjekkiske landslaget som røk ut i semifinalen mot Hellas.

Pavel Nedved (t.h.) viste seg å ble en gigant i Juventus. Her sammen med klubblegende Alessandro Del Piero under ne kamp mot Pescara i 2006. FOTO: AP Photo/Alberto Ramella
Pavel Nedved (t.h.) viste seg å ble en gigant i Juventus. Her sammen med klubblegende Alessandro Del Piero under ne kamp mot Pescara i 2006. FOTO: AP Photo/Alberto Ramella Foto: Alberto Ramella

Patrick Berger – EM i 1996:
Det var ikke bare Poborsky og Nedved som virkelig gjorde seg synlige på den internasjonale stjernehimmelen etter EM i England.

Patrick Berger signerte for Liverpool etter et strålende EM i 1996.
Patrick Berger signerte for Liverpool etter et strålende EM i 1996. Foto: Mike Egerton

Patrick Berger var en av nøkkelspillerne på Tsjekkias vei mot EM-sølvet, og etter å ha scoret på straffespark i finalen mot Tyskland kom manager Roy Evans og Liverpool med sjekkheftet. Overgangen fra Borussia Dortmund, der Berger stort sett tilbragte kampene på benken, ble etterfulgt av en drømmestart på Merseyside.

I sin andre kamp som Liverpool-spiller scoret Berger to mål mot Leicester. Han fulgte opp i sin første kamp fra start med to mål mot Chelsea. I sin første måned i klubben ble Berger kåret til månedens Liverpool-spiller.

Berger ble værende i Liverpool frem til 2003 da skader ikke lenger gjorde ham i stand til å forsvare en plass på laget. Tsjekkeren stoppet på 196 kamper og 35 mål for Liverpool.

Robert Pirès og Sylvain Wiltord – EM i 2000:
Han var ikke helt ukjent på den europeiske fotballscenen, men den målgivende pasningen til David Trézéguet i EM-finalen i 2000 ga for alvor Robert Pirès et navn. Spillet i EM i Nederland og Belgia fanget Arsène Wengers interesse, og Pires ble hentet til klubben for seks millioner pund.

Pirès ble en av de virkelig store, og han er kåret til tidenes sjette beste spiller i Arsenal av klubben selv. Midtbanespilleren vant Premier League to ganger og var del av Arsenals «Invincibles» i 2003/2004. Pirès fikk 284 kamper og scoret 84 mål på sine seks sesonger i Arsenal.

En annen fransk spiller Wenger fikk øynene opp for under EM i 2000 var Sylvain Wiltord. Franskmannen scoret det viktige målet som sendte finalen mot Italia til ekstraomganger. Arsenal satte overgangsrekord med 13 millioner pund for å hente spissen til London.

Wiltord ble værende i Arsenal i fire sesonger og vil huskes best for scoringen mot Manchester United som sikret Premier League-tittelen i 2001/2002-sesongen. Wiltord, som kun spilte en birolle i Arsenals «Invincibles» grunnet en skade og duoen Thierry Henry og Dennis Bergkamp, stoppet på 175 kamper og 49 scoringer for «The Gunners».

Se video fra Frankrikes finaleseier i EM i 2000 i videovinduet under:

Savo Milosevic – EM i 2000:
Han ble kalt «Miss-a-lot-ević» under tiden i Aston Villa mellom 1995 og 1998, men Savo Milosevic fikk fart på sakene igjen da han ble hentet til Real Zaragoza. Og i EM i 2000 skjøt karrieren virkelig fart igjen. Med fem scoringer ble Milosevic toppscorer i EM sammen med Patrick Kluivert.

Etter at Jugoslavia røk ut i kvartfinalen punget Parma ut 22 millioner pund for å hente Milosevic til byen mest kjent for sin velsmakende spekeskinke. Spissen skulle erstatte tomrommet etter Hernan Crespo, som ble solgt til Lazio, men lyktes ikke. Lite spilletid og utlån til Real Zaragoza, Espanyol og Celta Vigo kulminerte i en permanent overgang til Osasuna i 2004.

JUGOSLAVIAS HELT: Savo Milosevic ble toppscorer sammen med Patrick Kluivert i EM i 2000. Her jubler han for scoring i kampen mot Norge.FOTO: AP Photo/Luca Bruno
JUGOSLAVIAS HELT: Savo Milosevic ble toppscorer sammen med Patrick Kluivert i EM i 2000. Her jubler han for scoring i kampen mot Norge.FOTO: AP Photo/Luca Bruno Foto: Luca Bruno

Zlatko Zahovic – EM i 2000:
I opptakten til EM i Nederland og Belgia i 2000 viste Zlatko Zahovic seg å være verdt sin vekt i gull for Slovenia. Angriperen scoret ni mål på vei mot avansement til mesterskapet. Der så han seg ikke tilbake.

I gruppe med Norge, Spania og Jugoslavia leverte Zahovic tre scoringer på fire kamper, samt én målgivende pasning. Det ble imidlertid ikke avansement for Slovenia, men Zahovic tok steget videre etter mesterskapet.

Valencia, som hadde vist interesse allerede før EM, bladde opp 5,5 millioner pund for å hente Zahovic fra Olympiakos.

Dessverre for Zahovic ble oppholdet hos den spanske storklubben kortvarig. Sloveneren fikk med seg én sesong på Mestella, hvor han blant annet bommet på en av Valencias straffer i finaletapet for Bayern München i Mesterligaen.

Sommeren 2001 forlot Zahovic Valencia og satte kursen mot Benfica og Portugal i en byttehandel med Carlos Marchena.

Zlatko Zahovic jubler for scoring mot Spania i EM i 2000. Senere samme sommer ble han solgt til Valencia. (AP Photo/Denis Doyle)
Zlatko Zahovic jubler for scoring mot Spania i EM i 2000. Senere samme sommer ble han solgt til Valencia. (AP Photo/Denis Doyle) Foto: Denis Doyle

Roman Pavljutsjenko – EM i 2008:
Spissen Roman Pavljutsjenko var en av spillerne som skapte seg et navn på den europeiske fotballscenen med et strålende EM i 2008. Russland imponerte og tok seg helt til semifinale, der det ble tap for Spania. Pavljutsjenko scoret tre mål i EM og ble belønnet med en plass på turneringens drømmelag. Det åpnet døren til Premier League.

Like før overgangsvinduet stengte ble Pavljutsjenko hentet fra Spartak Moskva til Tottenham for en overgangssum rundt 14 millioner kroner. Russeren ble værende i London frem til januar 2012, men var aldri førstevalget på spissplass for de liljehvite. Kun 2010/11-sesongen, da han nettet ti i ligaen og fire i Mesterligaen, var noe som i det hele tatt minnet om suksess i Nord-London.

Pavljutsjenko stoppet på 113 kamper og 42 mål før overgangen til Lokomotiv Moskva etter turbulente avskjedsmåneder i Tottenham.

Roman Pavljutsjenko jublet for én av sine 42 scoringer for Tottenham i kampen mot Birmingham.
Roman Pavljutsjenko jublet for én av sine 42 scoringer for Tottenham i kampen mot Birmingham. Foto: Sean Dempsey

Andrej Arsjavin – EM i 2008:
En annen russer som storspilte i EM i 2008 var Andrej Arsjavin. Den lille angrepspilleren var utestengt i de to første kampene i gruppespillet som følger av et rødt kort i den siste kampen i kvaliken, men klarte likevel å markere seg.

I likhet med landsmann Pavljutsjenko ble Arsjavin plukket ut på EMs drømmelag etter å ha scoret ett mål mot Sverige og blitt kåret til banens beste i kvartfinalen mot Nederland.

Flere europeiske toppklubber fikk øynene opp for Arsjavin, og det var Arsenal som dro det lengste strået. Et halvt år etter EM ble Arsjavin solgt fra Zenit for 15 millioner pund og hentet til London som tidenes dyreste Arsenal-spiller.

Arsjavin blomstret aldri så mye som Arsenal-supporterne hadde sett for seg etter et imponerende EM. Russeren huskes nok best for sine fire scoringer i 4-4-klassikeren mot Liverpool i sin første sesong.

I 2013, etter å ha vært på lån i Zenit noen måneder året i forveien, returnerte Arsjavin til klubben på permanent basis. Han fikk med seg 144 kamper og 31 scoringer for «Gunners».

BLE ALDRI DET FANSEN DRØMTE OM: Andrej Arsjavin.
BLE ALDRI DET FANSEN DRØMTE OM: Andrej Arsjavin. Foto: Sean Dempsey

Kilder: Uefa, FIFA, Arsenal.com, BBC, ESPN, Wikipedia, Daily Mail