FEIRET: – Takket være dere har vi nådd en milepæl, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn i New York.
 Foto: Reuters / NTB scanpix
FEIRET: – Takket være dere har vi nådd en milepæl, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn i New York. Foto: Reuters / NTB scanpix Foto: LUCAS JACKSON

Hillary Clinton erklærer seier i nominasjonskampen

– For første gang noensinne blir en kvinne et stort partis presidentkandidat, sier Hillary Clinton (68).

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg skulle ønske min mor kunne se datteren sin bli Demokratenes nominerte, sa Clinton til sine tilhengere i Brooklyn i New York.

– Takket være dere har vi nådd en milepæl.

Den tidligere utenriksministeren innkasserte tirsdag kveld seieren i Det demokratiske partiets nominasjonsvalg.

– Sammen har vi sikret oss nominasjonen. For første gang noensinne skal en kvinne bli et stort partis nominerte til å bli USAs president, skriver hun i en epost til støttespillere ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Clinton blir den første kvinnelige presidentkandidaten. Før henne har 44 menn blitt valgt inn i det Det hvite hus.

Sanders nekter å gi seg

Det ennå ikke hogget i stein at Clinton blir presidentkandidaten som skal kjempe mot Republikanernes Donald Trump i høst.

Men i tirsdagens valgrunde ser hun ut til å ta de siste stegene hun trenger for å sikre seg støtte fra nok delegater til partiets landsmøte.

Flere medier utpekte Clinton tidlig som vinner i New Jersey. I 05-tiden norsk tid meldte nyhetsbyrået AP at hun også har vunnet i New Mexico og South Dakota.

Motkandidaten Bernie Sanders vinner både i North Dakota og Montana, mens kronjuvelen California, med hele 546 demokratiske delegater, lar vente på seg.

Bernie Sanders gikk på talerstolen i Santa Monica, California, like før klokken 08 norsk tid. Da erklærte at han ikke vil gi seg.

– Vi vil fortsette kampen. Jeg forstår matte. Jeg vet at det er en oppoverbakke, sa Sanders.

Sanders nekter derfor å gi seg. Han sier han vil fortsette kampen gjennom det siste nominasjonsvalget i Washington DC neste uke og helt til Demokratenes landsmøte i Philadelphia i juli.

I virkeligheten handler det ifølge Sanders om å skape en folkelig bevegelse for å forandre USA nedenfra og opp.

– Dere vet alle at det handler om mer enn Bernie. Det handler om oss alle, sammen, sa Sanders.

Kvinnekamp

I sin seierstale rettet Clinton seg mot tilhengerne til Sanders, og ba om deres støtte mot selve presidentvalget 8. november.

Fra talerstolen fortalte Clinton at moren hennes ble født dagen Kongressen avgjorde at kvinner fikk stemmerett, og hun gjorde et poeng av å tale i Brooklyn, New York - hvor kampen for kvinners rettigheter begynte i 1848.

– Vi har så mye å takke de som kom før oss. Denne kvelden tilhører dem, sa Clinton.

Obama gratulerer

Allerede mandag utpekte AP og CBS Clinton som Det demokratiske partiets presidentkandidat, basert på landsmøtedelegatene hun har sikret seg i valget, samt superdelegater i partiet som har uttalt at de vil støtte den tidligere utenriksministeren.

Fortsatt dreier spenningen seg om hvorvidt Clinton kan sikre et tilstrekkelig antall forpliktede delegater i løpet av tirsdagens nominasjonsvalg.

Nåværende president, Barack Obama, har sendt ut en pressemelding hvor han gratulerer Clinton.

– Presidenten gratulerer Clinton med å sikre seg de nødvendige delegatene for å bli Demokratenes presidentkandidat. Hennes historiske kampanje har inspirert millioner og er en utvidelse av hennes livslange kamp for middelklassen og barn, skriver Det hvite hus i en pressemelding.

– Sanders kvitter seg med halve staben

Etter at Clinton mandag ble spådd som vinner av nominasjonsvalget, sa Sanders' talsperson at det er for tidlig å erklære Clinton som Demokratenes presidentkandidat.

– Vår jobb fra nå og fram til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er en langt sterkere kandidat mot Donald Trump, sa Michael Briggs til AP.

To kilder i Sanders' stab sier imidlertid til New York Times tirsdag at Vermont-senatoren skal kvitte seg med halve staben sin onsdag.

Mange av dem jobber innen logistikk og i felt med å hanke inn stemmer, ifølge kildene som jobber for Sanders.

Bernie Sanders har selv bedt om en møte med president Obama, og de to skal møtes i Det hvite hus torsdag.

(NTB / TV 2)