Lorenzo Insigne (t.h.) er EMs laveste spiller med 163 centimeter. Her i duell med Tysklands Antonio Rüdiger, som på tragisk vis skadet seg i oppkjøringen til EM og går glipp av mesterskapet. FOTO: AP Photo/Kerstin Joensson
Lorenzo Insigne (t.h.) er EMs laveste spiller med 163 centimeter. Her i duell med Tysklands Antonio Rüdiger, som på tragisk vis skadet seg i oppkjøringen til EM og går glipp av mesterskapet. FOTO: AP Photo/Kerstin Joensson Foto: Kerstin Joensson

Italia har EMs laveste spiller, mens storfavoritt har det tyngste laget

Les deg opp på fakta og rekorder før EM her!

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill TV 2s EM-manager her!

Startskuddet for EM i Frankrike er bare to dager unna. Forventningene og spenningen er stor før vertsnasjonen tar imot Romania på Stade de France fredag kveld.

Her kan du korte ned ventetiden med til artige fakta før fotballfesten.

Få alt det siste om EM i TV 2s livesenter!

EMs laveste:
Høyde er ikke alt i fotball. Det er Italias Lorenzo Insigne (24) et godt bilde på. Italias napolitaner er kun 163 centimeter på strømpelesten og er dermed EMs laveste spiller.

1. Lorenzo Insigne (Italia) – 163 centimeter
2. Jamie Ward (Nord-Irland) – 165 centimeter
3. Pedro (Spania) – 167 centimeter

EMs høyeste:
I den andre enden av skalaen ruver ikke overraskende keeperne. Samtlige spillere over to meter i EM er keepere, høyest av dem er Romanias Costel Pantilimon

1. Costel Pantilimon (Romania) – 203 centimeter
2. Fraser Forster (England) og Lovre Kalinic (Kroatia) – 201 centimeter
3. Andreas Isaksson (Sverige) – 200 centimeter

EMs høyeste lag:
Våre naboer i øst, ledet av Zlatan Ibrahimovic, gir motstanderne grunn til å skjelve i buksene, spesielt på dødball. Sverige mønstrer mannskapet med den høyeste gjennomsnittshøyden i EM med sine 186 centimeter. Spania har laveste mannskapet med en snitthøyde på 180 centimeter.

1. Sverige – 186 centimeter
2. Østerrike, Belgia, Kroatia, Tyskland, Ungarn og Island – 185 centimeter
3. Tsjekkia, Polen, Slovakia, Sveits og Ukraina – 184 centimeter
.......
5. Albania, Frankrike og Romania – 182 centimeter
6. Portugal, Tyrkia og Wales – 181 centimeter
7. Spania – 180 centimeter

EMs tyngste lag:
Høyden spiller nok inn her, for de to tyngste lagene i EM er også de to høyeste. På EM-vekttoppen finner vi nemlig Tyskland, tett fulgt av Sverige.

1. Tyskland – 80,30 kilo
2. Sverige – 80,17 kilo
3. Sveits – 79,70 kilo
.......
22. England – 75,17 kilo
23. Spania – 74,35 kilo
24. Tyrkia – 74,30 kilo

EMs yngste:
Sommerens EM blir den første muligheten for mange til å vise seg frem på den europeiske fotballscenen. Blant spillerne som mesterskapsdebuterer og utvilsomt vil fange interessen til tv-titterne, er EMs yngste spillere.

Manchester Uniteds supertalent Marcus Rashford er EMs yngste spiller med sine 18 år, sju måneder og åtte dager. Spissen vil likevel ikke bli tidenes yngste i et EM-sluttspill. Den rekorden har fremdeles nederlandske Jetro Willems fra sin EM-debut i 2012 18 år og 71 dager gammel.

1. Marcus Rashford (England) – 18 år, sju måneder og åtte dager.
2. Renato Sanchez (Portugal) – 18 år, ni måneder og 21 dager
3. Emre Mor (Tyrkia) – 18 år, ti måneder og 15 dager

Tidenes yngste EM-målscorer er sveitseren Johan Vonlanthen etter at han scoret mot Frankrike i 2004, 18 år og 141 dager gammel.

England har den yngste EM-troppen med en snittalder på 23,39, der tre spillere er 21 år eller yngre.

Sveits har flest tenåringer i EM i form av Nico Elvedi, Breel Embolo og Denis Zakaria. England, Portugal, Frankrike, Ukraina, Polen, Tyrkia og Kroatia har alle én tenåring.

EMs eldste:
Blant de mer rutinerte spillerne som blir å finne i Frankrike i sommer, dominerer keeperne. Gábor Király, mannen med joggebuksene, stoppet Norge i playoff og kan bli tidenes eldste spiller i EM. Den rekorden har Lothar Matthäus (39 år og 91 dager).

1. Gábor Király (Ungarn) – 40 år, to måneder og sju dager
2. Shay Given (Irland) – 40 år, én måned og 19 dager
2. Gianluigi Buffon (Italia) – 38 år, fire måneder og elleve dager

Portugals Ricardo Carvalho er den eldste utespilleren med 38 år og 21 dager. Den eldste målscoreren i EM-historien er østerrikeren Ivica Vastic med scoring mot Polen i 2008 i en alder av 38 år og 257 dager.

Arnold Mühren er den eldste spilleren som har vunnet EM. Nederlenderen var 37 år og 23 dager da «Oranje» vant EM i 1988.

Alder er regnet ut fra 8. juni.

Kilde: Uefa (se komplett liste her).