Dropper du solkremen, kan sola gi deg synlige skader som varer livet ut

De er store, skjemmende og synlige: Mørke pigmentflekker kan dannes på huden din og bli der for alltid dersom du slurver med solbeskyttelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Å beskytte huden mot sola lærte vi viktigheten av allerede som barn.

Innsatsen kan sikre deg mot både små og store skader – blant annet pigmentflekker, som mange fortviler over at de ikke blir kvitt når sommervarmen har gitt seg.

– Kronisk tilstand

Hudlege Michael Zangani (42) har i mange år jobbet ved Rikshospitalets hudavdeling, og har nå sin praksis ved Akademikliniken i Oslo, samt ved Volvat Medisinske Senter.

Han forklarer at pigmentforandringene, også kalt melasmer eller hyper-pigmentering, oftest oppstår på grunn av soleksponering. De tar oftest form av ujevne flekker som er mørkere enn resten av huden.

PIGMENTFLEKKER: De mørke hudflekkene skyldes som oftest gjentatt eksponering for sol over tid.  FOTO: Akademikliniken. 
PIGMENTFLEKKER: De mørke hudflekkene skyldes som oftest gjentatt eksponering for sol over tid.  FOTO: Akademikliniken. 

Og de forsvinner ikke i takt med varmegradene:

– Det er veldig viktig at folk og behandlere er klar over at pigmentforandringer er en kronisk tilstand. Blir man utsatt for triggere, hvorav én av dem er sola, kommer flekkene tilbake igjen, sier Zangani.

Kvinner er mest utsatt

Pigmentflekkene oppstår som oftest midt i ansiktet og på kinnene, men også på halsen, håndbakene og armene.

Det er særlig kvinner mellom 20 og 40 år som er mest utsatt, samt gravide og andre mennesker som går gjennom hormonendringer – for eksempel som følge av p-piller eller andre legemidler som gjør huden overfølsom for sola.

Utsatte grupper

Opp mot 70 prosent av gravide kvinner opplever å få pigmentforandringer i huden, noe som har gitt tilstanden kallenavnet «svangerskapsmaske».

I tillegg får cirka hver tiende p-pillebruker slike pigmentflekker. Kvinner med en litt mørkere hudtype har også større sjanse for å få slike flekker.

Pigmentflekkene blir ofte mer fremtredende på sommeren fordi de får raskere farge av å bli eksponert for sol.

Farlig?

Det finnes flere typer pigmentflekker. Melasmer, og aldersflekker («leverflekker»), oppstår begge – i de fleste tilfeller – som følge av sol. Slike pigmentflekker er som regel helt ufarlige, og fører sjelden til hudkreft, ifølge Lommelegen.

Likevel bør man holde et øye med pigmentflekkene, på samme måte som med føflekker: Begynner pigmentflekkene å forandre seg i størrelse, form og farge, bør man kontakte lege.

Problemet kommer tilbake

De fleste gravide opplever at pigmentflekkene forsvinner etter endt svangerskap, og flekkene forsvinner hos mange p-pillebrukere når de slutter å ta p-piller.

For begge gruppene kan det imidlertid ta lang tid før flekkene blir borte – og i flere tilfeller blir de værende permanent.

Mange opplever også at flekkene kommer tilbake dersom de blir gravide eller tar i bruk p-pillen ved en senere anledning.

– Bruk faktor 50!

En feil mange gjør er å smøre solkrem i for tynt lag. Dermed blir også solfaktoren og beskyttelseseffekten dårligere.

– Man anbefaler de utsatte å bruke solfaktor 30 og oppover, forteller hudlege Zangani, som personlig pleier å anbefale sine pasienter å bruke solfaktor 50 i ansiktet.

SMØR DEG GODT: Hudlegen anbefaler pasientene sine å bruke så høy solfaktor som mulig i ansiktet. FOTO: Colourbox
SMØR DEG GODT: Hudlegen anbefaler pasientene sine å bruke så høy solfaktor som mulig i ansiktet. FOTO: Colourbox Foto: Alix Minde

– Men er det egentlig forskjeller mellom de ulike produktene som skal forebygge pigmentflekker?

– Absolutt. De forebyggende midlene er basert på ingredienser som både skal stabilisere melanocyttene – cellene som danner pigment – og fjerne det pigmentet som allerede er blitt dannet på hudoverflaten. Ingrediensene kan variere i disse produktene, men da gjelder det å gå for dem som inneholder det forskningen ser fungerer, sier Zangani.

Solkrem må brukes daglig

Det finnes ingen behandling som fjerner pigmentflekker permanent. Hudlegen ber likevel folk om å ikke undervurdere solkremens kraft.

– Solkremer er forebyggende. Bruk dem daglig! Det handler om å stabilisere hudbarrieren; er den stabil, holder de pigmentdannende cellene seg også stabile, forklarer Zangani.

Se hele intervjuet med hudlegen i toppen av artikkelen.