STOR TERRORFARE: Britiske fotballsupportere advares nå om fare for terror under fotball-EM. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
STOR TERRORFARE: Britiske fotballsupportere advares nå om fare for terror under fotball-EM. FOTO: AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Foto: Kenzo Tribouillard

Advarer fotballturister om terrorfare under EM

Storbritannia advarer briter som har tenkt seg til Frankrike under fotball-EM, om stor terrorfare ved stadionanlegg og transportårer.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det er en stor terrorfare, heter det i et nytt reiseråd som det britiske utenriksdepartementet utstedte tirsdag.

Fotball-EM starter fredag, og både franske og amerikanske myndigheter har tidligere kommet med lignende advarsler.

Uroligheter i Frankrike

Rundt 1,5 millioner besøkende er ventet til Frankrike i forbindelse med det én måned lange mesterskapet som starter fredag når vertslandet tar i mot Romania på Stade de France i hovedstaden Paris.

Få dager før fotball-EM sparkes i gang er Frankrike preget av kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi, togstreik, kommende flystreik og terrorfrykt.

Tatt med 125 kilo eksplosiver

Mandag ble det kjent at sikkerhetspolitiet i Ukraina har pågrepet en fransk statsborger som er mistenkt for å ha planlagt opptil 15 terrorangrep under mesterskapet i Frankrike.

Mannen ble pågrepet med 125 kilo eksplosiver, mengder med automatvåpen, mer enn 5000 skudd og 20 balaklavaer.

Risikoen for et terrorangrep under mesterskapet er stor, mener en svensk terrorforsker.

– Hvis de kan, så gjør de det. Spørsmålet er om den franske sikkerhetstjenesten har kontroll på alle nettverk. Det er det som kommer til å avgjøre det, sier Magnus Ranstorp, terroristforsker ved Forsvarshøgskolen i Sverige, til Svenska Dagbladet.

Han utelukker ikke at franskmannen som ble pågrepet Ukraina har koplinger til høyreekstreme, og mener disse utgjør en like stor terrortrussel som IS-sympatisører eller religiøse ekstremister.

(TV 2/NTB)