Kristina Sviglinskaja har en krevende dag i retten der hun forteller om hvordag hun fant datteren død. FOTO: Asle Bentzen/TV 2
Kristina Sviglinskaja har en krevende dag i retten der hun forteller om hvordag hun fant datteren død. FOTO: Asle Bentzen/TV 2

Kristina fortalte gråtende om hvordan hun fant Monika død

– Jeg fant en dyne, for hun var så kald. Jeg hadde hodet hennes i fanget, strøk over håret hennes og kysset henne, forteller moren gråtkvalt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tirsdag forklarer Kristina Sviglinskaja seg om hvordan hun fant datteren Monika død da hun kom hjem fra arbeid ettermiddagen den 14. november 2011.

Åtte år gamle Monika hadde vært hjemme alene fra skolen fordi hun var syk denne dagen.

Forklaringen er svært tøff for Kristina Sviglinskaja. Hun gråter mens hun forteller hvordan hun først oppdaget at noe var veldig galt.

Følg dekningen av monika-saken direkte her

Hang i dørhåndtaket

– Jeg gikk bort til døren. Det første jeg la merke til var at noe var galt med døren. Jeg åpnet døren og fikk øye på øksen innenfor, og masse glasskår. Den neste døren var lukket. Jeg åpnet den. Det første jeg merket var lukten. Jeg forsto ikke hva det var. Jeg ropte på Monika, sier hun.

– Jeg løp mot stuen, og tilbake til døren inn mot entreen der jeg fant Monika. Døren var lukket. Jeg fant henne der inne. Hun hang i dørhåndtaket, sier Kristina Sviglinskaja.

Hun forteller at datteren satt halvveis oppreist med beina på gulvet. Hun var kald og stiv.

Klarte ikke knyte opp beltet

– Beltet var så stramt knyttet rundt dørhåndtaket at jeg måtte bruke masse krefter for å få det løst. Jeg prøvde å knyte det opp, men klarte det ikke. Men jeg klarte å tre det av dørhåndtaket, sier moren som kjemper mot gråten.

Politiførstebetjent Kjeld Helland-Hansen viser fram beltet Monika Sviglinskaja ble funnet hengende fra i 2011.
Foto: Hans Cosson-Eide / NTB scanpix
Politiførstebetjent Kjeld Helland-Hansen viser fram beltet Monika Sviglinskaja ble funnet hengende fra i 2011. Foto: Hans Cosson-Eide / NTB scanpix Foto: Cosson-eide Hans

Med gråtkvalt stemme fortsetter hun:

– Jeg løp ut og ropte på hjelp. «Hjelp, hjelp oss». Men det var ingen som hørte meg. Jeg ringte etter hjelp, men jeg husker ikke hvem jeg ringte først. Den første jeg fikk kontakt med var en venninne. Jeg sa: «jeg har funnet Monika død. Monika er død», sier Sviglinskaja.

Hun forteller videre at hun ringte til huseieren. Han forsto ikke helt hva hun mente fordi hun snakket veldig usammenhengende.

Hentet dyne og kjærtegnet datteren

– Jeg gikk og hentet en dyne. Det var det jeg tenkte på, at hun var så kald. Jeg satt med henne til huseieren kom.

– Jeg la hodet hennes i fanget og strøk henne på håret og kysset henne, sier Kristina Sviglinskaja.

Hun forteller at hun ikke vet hvor lenge hun satt slik. Da politiet kom måtte de støtte henne ut. Hun var så svak at hun sank sammen på gulvet. Politiet kjørte Kristina til legevakten.

– Jeg var i sjokk. De spurte meg om jeg visste hvor jeg var og om jeg kunne orientere meg. Jeg svarte: «alt jeg vet er at jeg har mistet jenta mi», forteller Kristina Sviglinskaja gråtende.

Retten er opptatt av å finne ut hvem som fjernet beltet fra halsen til Monika. Kristina sier hun ikke husker å ha fjernet beltet, men på politiets bilder fra åstedet ligger beltet ved siden av jenta.

Kristina sier hun umiddelbart tenkte at det var ekssamboeren Donatas Lukosevicius som sto bak drapet. Hun mener motivet enten var å stjele verdisakene hennes, eller ta hevn.

Reagerte på politiet

Kristina reiste til Litauen for å begrave datteren. Hun kom tilbake i januar 2012. Hun opplevde god støtte hos arbeidskolleger og folk rundt henne, men avhørene hos politiet var en påkjennelse. Hun mener det virket som politiet hadde bestemt seg for at det var et selvdrap og at saken skulle henlegges. De virket heller ikke interessert i å høre om en melding hun hadde fått fra en person som visste noe om et smykke og en parfyme som var borte etter Monika døde.

– Det virket for meg som at de hadde bestemt seg for at dette var et selvdrap. De sa ikke at saken var henlagt. De sa at etterforskningen fortsatte, men de kunne ikke utelukke at det var selvdrap, sier hun.

– Jeg sa til dem at det ikke var mulig at en åtteåring kunne iscenesette et innbrudd og få et selvdrap til å se ut som et drap. Jeg sa til dem at de kunne si hva de ville for å overbevise meg, men jeg kommer aldri til å tro at Monika gjorde det selv.

I august 2012 fikk Kristina Sviglinskaja vite at datterens død var henlagt som intet straffbart forhold.

– Det som gjorde mest vondt var at det ble slått fast at det var selvdrap, sier hun. Hun sier at hun var sint på hele verden og også på seg selv i perioden etterpå fordi hun ikke hadde klart å bevise hvem som sto bak drapet på datteren.

Den tiltalte, Donatas Lukosevicius, sitter bak en skillevegg i retten slik at han ikke kan få direkte blikkontakt med Kristina. Han viste ingen åpenbare reaksjoner på den tidligere samboerens historie.