Stortinget vil ha færre ulv i norge:

Ulvetilhengere frykter massejakt

Både tilhengere og motstandere raser etter at et stortingsflertall gikk inn for at antall ulv i norsk natur skal reduseres.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

45 år etter at ulven ble fredet, er det langt fra ro rundt forvaltningen av ulven.

Antall ulv i Norge har nærmest doblet seg siden i fjor, til over 90 ulver.

Mandag vedtok stortingsflertallet at det skal bli færre ulv, og temperaturen i ulvedebatten er ved kokepunktet.

– Vi ønsker mindre ulv, men vi ser at stortingsvedtaket ikke gir noen bedring i praksis. Dette er en videreføring av forrige vedtak, sier Knut Arne Gjems til TV 2.

Gjems er leder i Norges Jeger- og Fiskerforbund i Hedmark.

– Ulvebestanden må ytterligere ned

Den nye ulvemeldingen gir en litt mindre ulvesone, og et bestandsmål på fire-seks ynglinger med minst tre helnorske ynglinger, eller valpekull.

Norges Jeger- og Fiskerforbund vil ha bestanden ytterligere redusert, og mener det må åpnes for lisensjakt.

– Vi har sagt at to-tre familiegrupper av ulv, med grenseulv inkludert, er noe vi kan leve med. Vi vil ikke at man skal ta ut den siste ulven, men det må jaktes, sier Gjems og påpeker at situasjonen er ødeleggende for livskvaliteten for dem som bor nær ulvetette områder.

– Jeg bor selv i et område med mye ulv. Vi har sju helnorske ynglinger bare innenfor vår sone, og situasjonen er kritisk for oss som bor der.

Frykter massejakt

Men Stortingets ulvevedtak får også ulvetilhengerne til å knurre. WWF mener situasjonen er kritisk, men på en helt annen måte. At antall ulv i Norge stiger gjør dem ikke beroliget. De frykter at mange ulv nå må skytes.

– Ulven i Norge er på et lavmål, det er en bestand som er presset ned til det kritiske. Norge har veldig lite ulv sammenlignet med andre land i Europa som er både større og mindre i areal, sier rovdyr-rådgiver Sverre Lundemo i WWF til TV 2.

– Hva frykter dere vil skje med vedtaket fra Stortinget?

– Nå frykter vi at det blir en kraftig nedskyting av ulvene i Norge.

– Massejakt?

– Ja, det frykter vi.

– Vi har et ansvar for å ta vare på de artene som finnes i Norsk natur. Ulven er sky, og selv om den springer i nærområdene er den redd for folk. Vi ser jo det i Østmarka. Der er det masse folk og ulv, men de færreste ser ulven, sier Lundemo.

SE HELE DEBATTEN FRA NYHETSKANALEN ØVERST I SAKEN.