NÆRME: Hillary Clinton er svært nære ved å offisielt bli utropt som Demokratenes presidentkandadit, som den første kvinnelige kandidaten i landets historie. AFP PHOTO / JONATHAN ALCORN
NÆRME: Hillary Clinton er svært nære ved å offisielt bli utropt som Demokratenes presidentkandadit, som den første kvinnelige kandidaten i landets historie. AFP PHOTO / JONATHAN ALCORN Foto: Jonathan Alcorn

Derfor venter Clinton med å feire det historiske øyeblikket

Hillary Clinton (69) tar ikke seieren på forskudd, og håper folk flest tar til valglokalene i siste runde av nominasjonskampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var nyhetsbyrået AP som mandag, amerikansk tid, var først ute til å melde Hillary Clinton som vinner av Demokratenes nominasjonsvalg.

AP har foretatt en egen opptelling av superdelegatene som støtter Clinton, og mener at kampen mellom Hillary Clinton og Bernie Sanders er over.

Mer jobb

Demokratene har 720 superdelegater, som alle kan velge hvilken kandidat de vil støtte.

AP har snakket med superdelegatene som hittil ikke har bestemt seg, og mener at Clinton får stemmen fra 571 av dem, og derfor har de 2383 delegatene hun trenger for å vinne.

Også CNN og NBS News utroper Clinton som vinner.

Men Clinton selv og hele hennes kampanje lar jubelen vente på seg. For det kommende døgnet skal det fortsatt avholdes nominasjonsvalg i seks delstater, blant annet i California, USAs mest folkerike delstat.

– Vi nærmer oss et historisk øyeblikk, men vi har fortsatt en jobb å gjøre. Har vi ikke? Vi har seks valg og skal kjempe hardt for hver eneste stemme, spesielt her i California, sier Clinton.

New York Times skriver at Clinton seier i nominasjonskampen ikke var overraskende, men at det skjedde noe brått - mandag.

Avisen skriver at Clintons kampanje trolig hadde ønsket at seieren ble offentliggjort etter valget tirsdag, blant annet for å underbygge at Clinton er folkets vinner, og ikke eliten i partiets favoritt.

Når Clinton offisielt blir utnevnt som partiets kandidat vil hun bli historisk - som den første kvinnen nominert noen gang.

Sanders gir seg ikke

Motkandidat Bernie Sanders nekter å gi opp kampen. De som leder kampanjen til Sanders mener amerikanske medier har gått for langt når de utroper Clinton til vinner.

– Clinton har ikke alle delegatene for å sikre seg seieren. Hun er avhengig av superdelegatenes stemme 25 juli, og de kan fortsatt ombestemme seg, uttaler talsperson Michael Briggs.

Han sier Sandes vil jobbe for å overtale superdelegatene som ønsker å stemme Clinton, til å gi ham deres stemme.

Ifølge NBC News er det fullt mulig for superdelegatene å endre sitt valg, men at det ikke skjer ofte. Det er vanlig at amerikanske medier har tett kontakt med superdelegatene, og dermed også god oversikt over hva de skal stemme.

Slaget om California

Det er knyttet spenning til om Clinton eller Sanders blir utropt til vinner i California. Hillary Clinton og ektemannen Bill Clinton har drevet intens valgkamp etter at målingene viste at Bernie Sanders nærmet seg med stormskritt.

Sandes har uttalt at en eventuell seier i California vil være svært viktig for ham, i kampen for å overbevise superdelegatene om å stemme på ham i juli.

Bernie Sanders har uttalt at han er en bedre kandidat enn Clinton, fordi han har vist gode målinger mot Republikaneres kandidat - Donald Trump.

Natt til onsdag, norsk tid, stemmes det også i delstatene New Jersey, Montana, North Dakota og New Mexico.