En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere  på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag.
Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
En norsk politikvinne sammen en gruppe asylsøkere på Storskog grensestasjon på den norsk-russiske grensen mandag. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix Foto: Poppe, Cornelius

UDIs asylprognose blir trolig kraftig nedjustert

Utlendingsdirektoratet (UD) kommer snart med et nytt anslag for hvor mange asylsøkere de venter til Norge i år. Tallet blir trolig betydelige lavere enn dagens prognose på 25.000.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det såkalte budsjettallet settes fire ganger i året, og neste gang er rundt 15. juni, skriver VG.

– Dagens estimat på antall asylsøkere er fra 5.000 til 50.000 med et «budsjettall» på 25.000. Den nye prognosen ligger an til å være langt lavere enn den gjeldende, sier assisterende kommunikasjonsdirektør Håkon Fenstad i UDI. Direktoratet vil ikke gå nærmere inn på hvor mange asylankomster som er ventet i år, men andre deler av sektoren antyder overfor avisen at det kan komme færre enn 10.000.

I mai kom det 195 asylsøkere til Norge, og totalen hittil i år er 1.407.

– Vi må tilbake til 1997 for å finne lavere maitall. Da kom det 102 asylsøkere i mai og totalt 601 asylsøkere i perioden januar-mai, sier Fenstad.

Med langt flere stengte grenser i Europa, er det blitt vanskeligere å komme seg nordover for dem som har tatt seg over Middelhavet. Flyktninghjelpen mener det likevel er viktig å holde beredskapen oppe. (©NTB)