PRESIDENTKANDIDAT: Foto: David Becker / Reuters / NTB scanpix
PRESIDENTKANDIDAT: Foto: David Becker / Reuters / NTB scanpix Foto: David Becker

AP: Clinton blir Demokratenes presidentkandidat

Hillary Clinton har samlet støtte fra nok delegater til å sikre seg nominasjonen som Demokratenes presidentkandidat, ifølge nyhetsbyrået AP.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Clinton har vunnet i alt 2.383 delegater, ifølge AP. Det er antallet hun trenger for å for å ha flertall på partilandsmøtet i juli.

Nyhetsbyrået har telt antallet delegater Clinton har vunnet i nominasjonsrundene hittil, samt foretatt en rundspørring blant de såkalte superdelegatene, som hovedsakelig er medlemmer av Kongressen og tidligere partitopper.

Blant superdelegatene oppgir 571 at de kommer til å støtte Clinton, mens hun i nominasjonsrundene har vunnet støtte fra 1.812 ordinære delegater.

Dermed kommer Clinton til å bli den første kvinnen som blir presidentkandidat for et stort amerikansk parti, skriver nyhetsbyrået.

Clinton: – Smigret

Clinton vil imidlertid ikke ta seieren på forskudd. Hun skriver på Twitter at hun er smigret, men fortsatt har nominasjonsvalg igjen å vinne. Tirsdag avholdes det nemlig nominasjonsvalg i seks delstater. Da står blant andre USAs mest folkerike delstat California på programmet.

CBS melder at deres opptelling også viser at Clinton har slått Bernie Sanders i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat.

APs opptelling viser at kun 95 av de i alt 714 superdelegatene fortsatt er offisielt «uforpliktet» i forkant av landsmøtet i juli. Presidentvalget er 8. november.

Clinton vs. Trump?

De siste meningsmålingene viser at det er veldig tett mellom Clinton og mangemilliardæren Donald Trump, som trolig blir Republikanernes presidentkandidat.

En del årsaken er at Sanders-velgerne ikke vil støtte den tidligere utenriksministeren.

Sanders selv har nektet å trekke seg fra valgkampen. Etter at APs tall ble kjent, sier Sanders' talsperson at det er for tidlig å erklære Clinton som Demokratenes presidentkandidat.

– Vår jobb fra nå og fram til landsmøtet er å overbevise superdelegatene om at Bernie er en langt sterkere kandidat mot Donald Trump, sier Michael Briggs til AP.

Harry Reid, Demokratenes leder i Senatet, mener det er på tide at Bernie Sanders innser at han ikke kan bli USAs neste president.

– Noen ganger må du bare gi opp, uttalte Reid forrige uke.