FREMDELES POPULÆRE: Pippi, Tjorven og Emil er tre av Astrid Lindgrens mest kjente karakterer. Foto: Scanpix, SF Norge.
FREMDELES POPULÆRE: Pippi, Tjorven og Emil er tre av Astrid Lindgrens mest kjente karakterer. Foto: Scanpix, SF Norge.

Her er Pippi, Tjorven og Emil – femti år etter

Astrid Lindgrens filmklassikere fra Saltkråkan, Lønneberget og Bakkebygrenda går vi aldri lei. Dette gjør de tidligere barneskuespillerne i dag.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De legendariske bøkene og filmene til Astrid Lindgren har blitt til gode tradisjoner over flere generasjoner.

Det er over 50 år siden den første fargefilmen fra «Alle vi barna i Bakkebygrenda» kom på skjermen. Den ble sendt allerede i 1960.

Barnestjernene i de svenske filmene ble kjendiser over natten, og måtte venne seg til et liv i rampelyset. Men for flere av skuespillerne ble det rett og slett for mye.

Vanskelig å vokse opp som «Pippi»

Inger Nilsson (57) kapret rollen som Pippi i 1969, men har tidligere fortalt til TV 2 at det ikke er bare-bare å vokse opp som barnestjerne.

PIPPI PÅ 60-TALLET: Inger Nilsson som ung og eldre. Foto: Stella Pictures, Scanpix.
PIPPI PÅ 60-TALLET: Inger Nilsson som ung og eldre. Foto: Stella Pictures, Scanpix.

– Det er litt på godt og vondt å bli forbundet med en rolle. Man vet at alle har hatt det gøy mens de har sett på filmene. Det er det beste med det, men så er det også litt sånn at da jeg vokste opp, ville jeg være Inger, jeg ville ikke være Pippi, sier Inger Nilsson i et intervju med «Ettermiddagen».

Det er nå nesten 50 år siden Nilsson ble verdenskjent som niåring. Med sitt røde hår, fregnete ansikt og artige fakter. Men da Nilsson var klar for andre roller fikk hun plent nei fra teatersjefene.

– Ingen ville ansette meg. De sa bare: Du er Pippi Langstrømpe, du kan ikke jobbe hos oss, sier Nilsson til Expressen.

PÅ OSLOBESØK: Inger Nilsson (tv) som spilte Pippi i de kjente filmene var til stede under gateparaden i Oslo i 2007, i forbindelse med markeringen av at det i år er 100 år siden forfatteren Astrid Lindgren ble født. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
PÅ OSLOBESØK: Inger Nilsson (tv) som spilte Pippi i de kjente filmene var til stede under gateparaden i Oslo i 2007, i forbindelse med markeringen av at det i år er 100 år siden forfatteren Astrid Lindgren ble født. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX Foto: Larsen, Håkon Mosvold

I dag jobber «Pippi» som skuespiller, og hun har blant annet hatt en rolle i den tyske serien «Der Kommissar und das Meer». Fremdeles blir 57-åringen gjenkjent som Pippi, og hun mottar daglig brev i posten.

– Jeg får fire, fem brev om dagen. Jeg har esker med brev hjemme, sier hun.

Nekter å la seg intervjue

Emil Svensson fra Katthult i Lønneberget ble en storfavoritt også blant norske barn. Historiene om den lille, blonde gutten som gjorde «hyss» og ble jaget inn i snekkerboden har blitt elsket i årevis.

Det var skuespilleren Jan Ohlsson (54) som portretterte Emil i 1972, men etter TV-suksessen har Ohlsson trukket seg godt tilbake fra rampelyset.

EMIL I KATTHULT: En av de mest kjente skikkelsene til forfatteren Astrid Lindgren, Emil i Lønneberget.
Foto: NTB Scanpix.
EMIL I KATTHULT: En av de mest kjente skikkelsene til forfatteren Astrid Lindgren, Emil i Lønneberget. Foto: NTB Scanpix.

Heller ikke da TV 2-programmet «Gylne tider» tok kontakt med skuespilleren for å ta en prat var han villig til å la seg intervjue. Han skal nemlig ha blitt lei av å bli ropt «Emil» etter på gata.

I dag bor Ohlsson sammen med familien sin i Uppsala i Sverige, hvor han jobber med IT.

Skjønte at hun ble Tjorven

Allerede i 1964 ble «Vi på Saltkråkan» sendt for første gang på TV. Her fikk vi et møte med den blide jenta Tjorven og hunden Båtsmann som levde i skjærgården i Sverige.

Tjorven ble spilt av skuespilleren Maria Johansson, som fylte 60 år tidligere i år. Hun kapret rollen som seksåring, og var i likhet med karakteren veslevoksen.

SØT OG BLID: Tjorven med de runde kinnene og mange spørsmålene ble en kjent og kjær karakter - og er det fremdeles. I år er Maria Johansson 60 år. Foto: Scanpix.
SØT OG BLID: Tjorven med de runde kinnene og mange spørsmålene ble en kjent og kjær karakter - og er det fremdeles. I år er Maria Johansson 60 år. Foto: Scanpix.

Svensk TV søkte etter skuespillere for «Vi i Saltkråkan», Maria dro på audition og ble ikke overrasket da rollen ble hennes.

– Det var audition på Maximteateret ved Karlaplan, vi gjorde noen enkle ting. Jeg syntes det var gøy. Da de ringte og sa jeg hadde fått rollen, sa jeg breialt: «Det vet jeg allerede». «Hvordan da?» spurte pappa. «Jeg så at onkel Olle (Hellbom, regissør) tegnet en stjerne ved navnet mitt, sier Johansson i et intervju med svenske Dagens Nyheter.

Ble professor

Fem somre på rad spilte Johansson Tjorven, og skuespilleryrket ga mersmak. Hun gikk på teaterhøgskolen i Stockholm, og har siden både spilt og regissert teater. I 2013 ble barnestjernen professor ved Stockholms dramatiske høgskole.

Maria Johansson er slående lik den norske TV-personligheten Live Nelvik, noe hun selv kommenterte i forbindelse med Johanssons 60-årsdag i april i år.

Helt passe mindfuck å se at Tjorven fyller 60 år.

Et bilde publisert av live (@livenelvik)

SER DU LIKHETEN?Live Nelvik under en innspilling av Rådet. Foto: Stella Pictures.
SER DU LIKHETEN?Live Nelvik under en innspilling av Rådet. Foto: Stella Pictures. Foto: Marius Gulliksrud

«Helt passe mindfuck å se at Tjorven fyller 60 år», skriver hun under bildet av skuespilleren.