Rødgrønt flertall

Fersk gallup: Støre ligger an til å bli statsminister

Dersom det var valg i dag ville Ap-leder Jonas Gahr Støre blitt statsminister.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alle småpartiene karer seg over sperregrensen, dermed endres mandatfordelingen på Stortinget fra borgerlig til knapp rødgrønn ledelse på TNS Gallups junimåling for TV 2.

Ap tilbake

Selv om Arbeiderpartiet går tilbake 1,0 prosentpoeng til 34,9 prosent vil Ap-leder Jonas Gahr Støre kunne smykke med statsministertittel dersom dette blir valgresultatet.

- Det er flertall for en ny kurs, så det håper jeg vil skje. Jeg er klar til å lede et alternativ som staker ut en annen kurs, sier Støre til TV 2.

Kjetil Løset blogger om bakgrunnstallene

Sammen med enten Senterpartiet, SV og De Grønne eller Senterpartiet, De Grønne og KrF vil Støre et knapt flertall.

Bakgrunnstallene viser at det er langt færre tidligere Ap-velgere som nå sier de vil stemme på partiet enn det var for en måned siden. Samtidig er det flere tidligere Høyre- og Frp-velgere som nå sier de vil stemme Arbeiderpartiet.

Regjeringspartiene taper

Begge de to regjeringspartiene går tilbake etter en måned med mye fokus på flypassasjeravgiften og arbeidsledighet.

Høyre går tilbake 1,2 til 23,9 prosent, mens Fremskrittspartiet går tilbake 0,9 til 14,7 prosent.

Hovedårsaken er at begge de to partiene mister flere av sine tidligere velgere til Arbeiderpartiet.

Småpartiene vinner

På denne målingen er alle småpartiene på Stortinget over sperregrensen. Bare Senterpartiet kan imidlertid føle seg forholdsvis sikker på å klare grensen, som avgjør om partiene får være med å kjempe om de 19 utjevningsmandatene.

Senterpartiet kan notere seg for 5,9 prosent (- 0,4), mens Venstre er nest størst av de små med 4,8 (+ 1,0). SV får 4,5 (+ 1,9), etter en svært dårlig for en måned siden.

Kristelig Folkeparti balanserer nå helt på kanten av sperregrensen med 4,1 prosent. For første gang etter at Miljøpartiet De Grønne kom inn i byråd i Oslo er de over sperregrensen med 4,1 (+ 1,1). Rødt får 2,2 (+ 0,4), mens andre partier får 0,7 (- 0,7).

Stortingets sammensetning

Dersom det hadde vært valg i dag ville Arbeiderpartiet fått 63 mandater, Høyre 41, Fremskrittspartiet 26, Senterpartiet 9, Venstre 8, SV 7, Kristelig Folkeparti 7, De Grønne 7 og Rødt 1.

Målingen er tatt opp av TNS Gallup for TV 2 med personlige telefonintervjuer av 978 med stemmerett i tidsrommet 30. mai - 3. juni.- 74,58 prosent oppga partipreferanse. Feilmarginen er +/- 1,4 - 2,8 prosent.