STADE DE FRANCE: Franske sikkerhetsstyrker er i høyeste beredskap før fotball-EM sparkes i gang fredag kveld. Foto: AP
STADE DE FRANCE: Franske sikkerhetsstyrker er i høyeste beredskap før fotball-EM sparkes i gang fredag kveld. Foto: AP

Streikekaos og terrorfrykt truer fotball-EM i Frankrike

Få dager før fotball-EM sparkes i gang er Frankrike et land preget av kraftige sammenstøt mellom demonstranter og politi, togstreik, kommende flystreik og terrorfrykt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Franske fagforeninger var mandag i møter med arbeidsgivere i forsøk på å avslutte den seks dager lange togstreiken som kan skape kaos under fotball-EM.

Rundt 1,5 millioner besøkende er ventet til Frankrike i forbindelse med det én måned lange mesterskapet som starter fredag når vertslandet tar i mot Romania på Stade de France i hovedstaden Paris.

Siden tirsdag sist uke har imidlertid togtrafikken vært rammet av streik.

Fagforeninger har uttalt at tilbudet som ligger på bordet fra den statseide jernbaneoperatøren SNCF, ikke holder mål.

Mandag møttes partene til nye samtaler, uten at de skal ha ført frem.

Frankrike har vært rammet av en rekke streiker og protestaksjoner som følge av regjeringens upopulære arbeidsmarkedsreform som er lagt frem.

Reformen har fått tusenvis av arbeidere i en rekke sektorer til å legge ned arbeidet de siste ukene. Frykt for terrorangrep, uvær og flom har også preget oppkjøringen til mesterskapet.

Mandag ble det også kjent at Air Frances piloter nå truer med en fire dager lang streik som skal starte lørdag 11. juni, dagen etter at fotball-EM har startet.

President François Hollande advarer om at flygerne og jernbanearbeiderne vil få lite sympati dersom de ødelegger opplevelsen for tilskuerne på et av verdens største idrettsarrangementer.

Mandag ble det kjent at sikkerhetspolitiet i Ukraina har pågrepet en fransk statsborger som er mistenkt for å ha planlagt opptil 15 terrorangrep under mesterskapet i Frankrike.

Mannen ble pågrepet med 125 kilo eksplosiver, mengder med automatvåpen, mer enn 5000 skudd og 20 balaklavaer.

– Planla flere terrorangrep

Sikkerhetstjenesten skal ha fulgt mannens bevegelser siden desember, etter at han kontaktet grupperinger i Ukraina som selger våpen og eksplosiver.

– Han snakket negativt om sin regjering, om masseinnvandring, spredning av islam og globalisering, og også om at han hadde planer om å gjennomføre flere terrorangrep, sier Vasilij Gritsak i den ukrainske sikkerhetstjenesten SBU.

Risikoen for et terrorangrep under mesterskapet er stor.

– Hvis de kan, så gjør de det. Spørsmålet er om den franske sikkerhetstjenesten har kontroll på alle nettverk. Det er det som kommer til å avgjøre det, sier Magnus Ranstorp, terroristforsker ved Forsvarshøgskolen i Sverige.

– Vil kopiere Breivik

Han utelukker ikke at franskmannen som ble pågrepet Ukraina har koplinger til høyreekstreme, og mener disse utgjør en like stor terrortrussel som IS-sympatisører eller religiøse ekstremister.

– Det finnes individer som dukker opp i blant som forsøker å kopiere Breivik eller som finnes i de samme idéstrømmene. Vi hadde to slike hendelser i Polen og Tsjekkia for få år siden. Det finnes politiske partier i Europa i dag som forsøker å legitimere angrep mot flyktninger og andre grupper, sier han til Svenska Dagbladet.

Alvorlig polarisering nå

Han mener det skjer en alvorlig polarisering av høyreekstreme grupperinger i Europa akkurat nå, men påpeker samtidig at store publikumsarrangement ikke er de vanlige målene for høyreekstremister.

– Det er ikke et naturlig mål for dem. De kan nok angripe offentlige mål for å piske opp stemningen, men ofte retter de seg mot særskilte grupperinger. De kommer fra et et miljø der de er aktive, men de er ofte ensomme når de går til aksjon, sier Ranstorp.

Advarer om IS-terror

Det er fremdeles unntakstilstand i Frankrike og amerikanske myndigheter gikk nylig ut med en advarsel til sine statsborgere om å være forsiktige.

Også sjef for den franske sikkerhetstjenesten, Patrick Calvar, har advart om at IS planlegger mange terrorangrep i Frankrike under fotball-EM.