NO CLINTON: Hvem vil tilhengerne til Bernie Sanders stemme på hvis Hillary blir Demokratenes presidentkandidat? Foto: AFP
NO CLINTON: Hvem vil tilhengerne til Bernie Sanders stemme på hvis Hillary blir Demokratenes presidentkandidat? Foto: AFP

Disse velgerne gir Hillary Clinton hodebry

Hillary Clinton er kun dager unna å ha sikret seg delegatene hun trenger for å bli Demokratenes presidentkandidat. Men hun sliter med å få Sanders-velgernes støtte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I den brennende heten utenfor rådhuset i Newark i New Jersey står rundt 50 Sanders-tilhengere og deler ut så mange flygeblader de kan til forbipasserende.

De har ikke latt seg påvirke av meningsmålinger som viser at Clinton har en solid ledelse i New Jersey.

– Han leder med ett prosent i California etter å ha ligget 30 bak. Han lå 28 prosent bak her og nå er det 14-15. Så han har gjort store fremskritt her, sier Troy Cole til TV 2.

Han har reist helt fra Virginia for å støtte Sanders.

Unge velgere

Meningsmålingene viser at det er veldig tett mellom Hillary Clinton og Donald Trump. Mye av årsaken til det er at Sanders-velgerne ikke er klare for å støtte den tidligere utenriksministeren.

Ifølge en meningsmåling fra NBC er kun 66 prosent av dem villige til å støtte Clinton.

Hillary har ingen høy stjerne blant Sanders-velgerne fordi de mener hun representerer eliten i det amerikanske samfunnet.

Spesielt unge velgere har flokket til den 74-år gamle senatoren fra Vermont, en velgergruppe Clinton sårt trenger hvis hun skal slå Donald Trump.

Marerittscenarioet for Demokratene er at mange av dem tenker som 21-år gamle Chanelle Alvarez. Hun skal stemme for første gang, men nekter å stemme på Clinton hvis hun blir Demokratenes kandidat.

– Jeg vil nok stemme på et tredjeparti. Jill Stein eller noen andre, sier Alvarez.

Håper på superdelegater

Sanders har ingen reell mulighet til å ta igjen Clinton i antall delegater denne uken. Meningsmålingene viser dødt løp i California hvor han trenger en storseier.

Hans eneste håp er å dra til landsmøtet i Philadelphia i juli og overbevise superdelegatene, som består hovedsakelig av medlemmer av Kongressen og tidligere partitopper, om å støtte ham.

Hillary Clinton var i en lignende situasjon i 2008. Hun valgte å gi seg og støtte Barack Obama.

Sanders sier han er villig til å stå løpet ut, og sa i en tale på søndag at han ikke anser primærvalget som avgjort etter California og New Jersey.

VIL KJEMPE FOR SANDERS: Troy Cole har dratt fra Virginia til New Jersey for å vise sin støtte til Bernie Sanders. Foto: Mathias Ask.
VIL KJEMPE FOR SANDERS: Troy Cole har dratt fra Virginia til New Jersey for å vise sin støtte til Bernie Sanders. Foto: Mathias Ask.

Velgerne vil ha nye ideer

Det er lite trolig at Sanders vil klare å overbevise superdelegatene om å bytte side. Ikke bare har Clinton flere delegater og flere stemmer, men hun og ektemannen Bill Clinton nyter stor respekt innad i partiet.

I et valgår hvor velgerne vil ha nye ideer har Sanders nytt godt av å ha stått utenfor partiet i lang tid, men i jakten på superdelegater vil det koste ham.

Men i Newark sier hans mest trofaste tilhengere at de er klare til å dra.

– Vi kommer alle til å dra på landsmøtet. Vi kommer til å kjempe for Bernie, og vi skal prøve å vinne, sier Cole.