BESLAGLAGT: Disse gjenstandene skal være del av de beslaglagte antikvitetene som skal ha blitt forsøkt smuglet ut av Jordan. Foto: Israelske tollmyndigheter.
BESLAGLAGT: Disse gjenstandene skal være del av de beslaglagte antikvitetene som skal ha blitt forsøkt smuglet ut av Jordan. Foto: Israelske tollmyndigheter.

UD bekrefter:

Tatt for smugling i norsk ambassadebil

UD: Organiserte nettverk kan ha plantet smuglergods i den norske ambassadebilen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hendelsen der en sjåfør tilhørende den norske ambassaden i Israel blir omtalt i flere israelske medier, blant annet i avisen Israel National News.

I artikkelen, som i Norge først ble omtalt av NRK, fremgår det at sjåføren skal ha blitt arrestert på grensen med 10 kilo antikvariske gjenstander i bilen.

– Vi kan bekrefte at en norsk diplomatbil ble stoppet på grenseovergangen fra Jordan inn til Vestbredden om kvelden 31. mai, skriver underdirektør og pressetalsperson Kristin Enstad i Utenriksdepartementet i en epost til TV 2.

Ifølge Israel National News ble den norske bilen stoppet på grenseovergangen Allenby midtveis mellom den jordanske hovedstaden Amman og Jerusalem.

Fikk tips om smugling

Ifølge Enstad hadde tollerene fått tips om smugling.

– Det ble fra israelsk side bedt om tillatelse til å undersøke bilen basert på en konkret tips om smugling. Tillatelse ble gitt fra norsk side.

– Israelske tollere opplyser å ha funnet smuglervarer, blant annet et betydelig antall mynter, i bilen, skriver Enstad.

UD bekrefter at sjåføren ble bragt inn til avhør hos politiet og at han senere ble løslatt.

Bilder fra israelske tollmyndigheter viser blant annet mynter som skal være del av beslaget.

– Fra norsk side ser vi svært alvorlig på at en norsk diplomatbil er brukt til smugling. Vi har også satt i gang en egen gjennomgang for å få klarhet i hva som har skjedd, skriver Enstad.

Flere tilfeller

Ifølge Jerusalem Online satt også en norsk diplomat i bilen da den ble stoppet.

Tollerne på grenseovergangen skal ha funnet de antikvariske gjenstandene skjult i pappesker og gjemt i bilens yttervegger.

– Det har vært flere tilsvarende tilfeller på denne grenseovergangen med andre lands diplomatbiler. Israelske myndigheter opplyser at organiserte nettverk plasserer smuglergods i diplomatbiler for å frakte varene illegalt fra Jordan til Israel, sier Enstad til TV 2.

Saken etterforskes nå av israelske myndigheter.