Stamsø Møller om Conte: – Arroganse, tydelighet og kynisme

Dette kan Chelsea se frem til med Conte

– Det er en klisjé, men det gjelder for Conte.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill TV 2s EM-manager her!

Chelsea-supporterne kommer nok til å ha et ekstra øye med Antonio Contes Italia under sommerens EM-sluttspill. Den karismatiske 46-åringen er klubbens nye manager og takker av etter to år som italiensk landslagssjef med å gjøre sin siste jobb for Azzurri i Frankrike.

– Arroganse, tydelighet og kynisme
Når EM er over og Conte legger fra seg landslagets Ermanno Scervino-dress, arver han et Chelsea-mannskap fullstappet av talent, men som forrige sesong opptrådte rotete, ustrukturert og uten selvtillit.

Få managere, om i det hele tatt noen, er bedre skikket til å styre Chelsea tilbake på rett kurs, mener TV 2s Premier League-ekspert.

– Conte er en super mann å få inn for å gi Chelsea en omstart. De får det samme som med Mourinho: arroganse, tydelighet og kynisme. Det er veldig ofte de lederne som er gode. Chelsea kan glede seg til å få et lag og en enhet som fungerer igjen, istedenfor spillere som bare er gode én og én, sier Simen Stamsø Møller.

Han er full av beundring for den karismatiske italieneren som ledet nærmest uslåelige Juventus til tre ligatitler på tre sesonger.

Men hva er det som gjør Conte til en så mesterlig trener? Vi har tatt en nærmere titt på grunnlaget for Contes trenersuksess og hva Chelsea-fansen bør bite seg merke i.

Se reportasje om Conte og Italia før EM i videovinduet øverst på siden!

Kynikeren Conte:
Med et bunnsolid forsvar bestående av Andrea Barzagli, Giorgio Chiellini og Leonardo Bonucci var Juventus nærmest umulig å bryte ned under Contes ledelse. I hans debutsesong tapte ikke Juventus en eneste Serie A-kamp og slapp bare inn 20 baklengsmål i ligaen.

– Det var mange ganger i starten av tiden i Juventus jeg tippet at de skulle holde nullen og vinne med ett mål. Det ble mange 1-0-seirer. Det er jo alltid gull. Grunnfilosofien er å holde nullen først, så får man satse på at de der fremme gjør jobben. Veldig mange andre steder, for eksempel Spania og Tyskland, er det fokus på hva man kan gjøre med ballen. Conte er en veldig sterk representant for kynismen i Italia. Det er en klisjé, men det gjelder for ham, sier Stamsø Møller.

I de to påfølgende sesongene var back-treeren fremdeles fundamentet for suksess med 21 og 23 baklengsmål i Serie A. Contes vinnermentalitet og tørst etter seier ga Juventus suksess - nå håper Chelsea-fansen at den skal gjøre det samme for dem.

– Jeg tenker alltid på verbet «å vinne». Folk flest bruker dette verbet på en veldig enkel måte, men det er veldig, veldig vanskelig å vinne. Det er ikke for alle. Det er en vanskelig vei, og langs denne veien må en ofre og jobbe hardt, sier Conte i et intervju med BBC.

Så opptatt av å vinne er Conte at han ga sin eneste datter navnet Vittoria, oversatt til seier på italiensk.

Stamsø Møller tror ikke Chelsea-fansen vil snu seg mot Contes kyniske spillestil så lenge det gir nettopp seier.

– Dersom det gir resultater, kommer det ikke til å gjøre noe. Samtidig er det en kjempefordel for Chelsea at de ikke har spill i Europa å tenke på. Det har vi sett de siste årene med både Liverpool og Leicester. Man unngår skader og kan stille med nesten den samme gjengen hele tiden, sier Stamsø Møller.

Taktikeren Conte:
I Juventus ble 3-5-2-formasjonen benyttet med stor suksess av Conte. Foran backtreeren dikterte Andrea Pirlo, Arturo Vidal, Paul Pogba og Claudio Marchisio kamp etter kamp. Troppen og formasjonen var skreddersydd for Contes filosofi og krav om å vinne.

– Når du har et lag med Buffon, Chiellini, Bonucci og Barzagli bak der, er det ikke rart at man holder nullen. Chelsea har ikke forsvarsspillere av det kaliberet, sier Stamsø Møller.

Men Conte er ikke bare en forkynner av 3-5-2-budskapet. Han er også tilpasningsdyktig og pragmatisk.

– Conte er veldig flink til å se an kampbilde og motstander og spille med ulike formasjoner. Det er ikke bare 3-5-2 med Conte, sier Stamsø Møller.

– Han er veldig glad i å spille med to spisser. Tidligere har Conte brukt en stor og en litt mindre spiss. Pellè og Eder har spilt mye for Conte på landslaget. Det har vært en klar og tydelig greie å spille med spisser som utfyller hverandre. Det er mange klisjeer, men det viser seg at det fungerer kjempebra, sier Stamsø Møller.

Et av de store spørsmålene før neste sesong er om Conte tar med seg 3-5-2-formasjonen til et Chelsea-lag som i likhet med flere andre i Premier League, er drillet i 4-2-3-1.

– Jeg har alltid sagt at en trener må være som en god skredder. Ut fra hva slags spillere du har til disposisjon, syr du en fin dress. Du lager et pent plagg, og prøver å mane frem kvalitetene i de spillerne du har, sier Conte i et intervju med Uefa.

Kravstore Conte:
Conte beskriver seg selv om en perfeksjonist – en trener som ønsker det beste av seg selv og de som jobber rundt ham. I intervjuet med BBC snakker han også om ønsket om en tydelig identitet. Det kommer Chelsea-fansen til å merke i den kommende sesongen.

– Dersom man ser på hvordan Chelsea så ut denne sesongen, var det mange gode individualister som ikke fungerte sammen. I Juventus fikk Conte gang på blant andre Pogba, Marchisio og Vidal. Midtbanen var av de beste i Europa. Det var også en midtbane som fungerte bra fordi de hadde en egen greie i Italia, men intensiteten er høyere i Premier League. Derfor mener jeg at Conte er en typisk Premier League-manager. Hans filosofi er høyintensitetsfotball, og det har fungert veldig bra i det siste, sier Stamsø Møller.

Conte krever mye av sine spillere. De skal løpe, løpe, løpe, og så løpe litt til. Mantraet i Juventus var «spis gress».

– De Juventus-utgavene som har vært best under Contes, har hatt solide grovarbeidere over hele fjølen, sier Stamsø Møller.

– Ta for eksempel signeringen av Carlos Tévez. Det var typisk Conte. Han løper offensivt og defensivt, samtidig som han krever mye av spillerne hva energi angår. Han setter laget langt foran seg selv.

Mange vil følge spent med på hvilken formasjon Conte velger å bruke i Chelsea og hvordan spillerne passer inn i den nye managerens filosofi.

– En som kunne spilt under Conte i Juventus, er Cesar Azpilicueta. Jeg tror han er en spiller som Conte digger. Han er godt trent og tro til systemet. Det er sånne type spillere Conte liker. Jeg tror også at Fàbregas blir en kjempespiller for Conte i en inderløperrolle, som med Marchisio, Pogba og Vidal i Juventus.

Én ting er i alle fall sikkert når Conte vandrer inn portene på Stamford Bridge. Kun hardt arbeid og seier er godt nok.