KJÆRLIGHET: Familien trodde katten deres var borte for alltid da de mistet den under flukten fra Irak, men noen måneder senere ble de gjenforent i Norge. Her gir en av døtrene i familien Kunkush en god klem. FOTO: PRIVAT/FACEBOOK
KJÆRLIGHET: Familien trodde katten deres var borte for alltid da de mistet den under flukten fra Irak, men noen måneder senere ble de gjenforent i Norge. Her gir en av døtrene i familien Kunkush en god klem. FOTO: PRIVAT/FACEBOOK

Katten som flyktet fra Lesvos til Norge er død

Kun tre måneder etter den tårevåte gjenforeningen med flyktningfamilien i Norge, døde katten Kunkush.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

En helt spesiell historie rørte i vinter mange millioner verden over.

Familien Alaf, som flyktet fra en IS-beleiret by i Irak til Norge, mistet katten sin i den strabasiøse flukten. Ved hjelp av stort engasjement via blant annet sosiale medier, klarte man imidlertid å gjenforene katten med sine eiere.

Hankatten Kunkush ble båret i en kurv under flukten, men kom bort fra familien da de ankom den greske øya Lesvos, som har vært knutepunkt for hundretusener av flyktninger på vei mot Europa.

Familien, bestående av alenemoren Suva al Alaf og hennes ni barn, måtte dra videre uten Kunkush. Men ved hjelp av en etterlysning og dyrekjære frivillige, ble katten fraktet til familiens nye hjem i Steinkjer.

Nå, kun få måneder etter gjenforeningen, er katten død, melder Trønder-Avisa.

Kort sykeleie

Ifølge avisen døde katten for to uker siden etter et kort sykeleie. Kunkush ble tre år gammel.

– Han ble fort veldig dårlig. Kunkush sluttet å spise og drikke. Da tok vi han med til veterinær, sier Rehab Hasan (18), den eldste av barna.

Hun forteller videre at katten trolig døde av et virus det ikke finnes medisiner mot.

– Jeg er utrolig takknemlig for at vi ble gjenforent med Kunkush før han døde. Kunkush betydde mye for oss. Selvfølgelig er det trist, men vi fikk i hvert fall sett han igjen før han døde, sier Hasan til avisen.

Berørte mange

Historien om Kunkush vakte stor oppmerksomhet også i internasjonale medier. The Guardian og Daily Mail var blant flere som omtalte den spesielle saken.

Det var hjelpearbeidere som tok hånd om katten på Lesvos og tok den til veterinær for behandling og vaksiner. Senere fikk Kunkush bli med til et fosterhjem i Tyskland, hvor han fikk navnet Dias.

Gjennom en Facebook-side og etterlysninger i media, klarte man til slutt å spore opp eieren i Norge.