Maria og barna bor i Kabul, men føler seg ikke trygge. Ektemannen er drept av Taliban, og nå er sønnene truet på livet. Foto: TV 2
Maria og barna bor i Kabul, men føler seg ikke trygge. Ektemannen er drept av Taliban, og nå er sønnene truet på livet. Foto: TV 2

Norske myndigheter sa hjemlandet var trygt. Så ble familiefaren drept av Taliban

Den afghanske familien ble sendt tilbake til Kabul etter tre og et halvt år i Sandnessjøen. Nå er faren drept av Taliban og sønnene drapstruet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

For et og et halvt år siden bodde Maria og ektemannen sammen med sine tre barn i Sandnessjøen. Nå prøver Maria og barna å leve et så normalt liv som mulig i en fattigslig bydel hos slektninger i Kabul.

Savnet etter vennene i Nordland er stort.

– Jeg er veldig redd for fremtiden for meg og barna. Jeg føler meg ikke trygg her i det hele tatt, forteller Maria på norsk fra Kabul.

Spesielt for de tre barna, der yngstemann er født i Sandnessjøen og de andre langt på vei har vokst opp i Norge, er hverdagen tøff. Også de snakker fortsatt norsk.

– Jeg savner Norge, mine klassevenner, fotballaget og lærerne, forteller den eldste sønnen på ni år.

Familien kom til Norge i 2011 og søkte om beskyttelse etter at flere nære familiemedlemmer ble forfulgt og drept av Taliban. Mistanke om spionasje og politisk aktivitet mot Taliban skal være årsaken.

Støttegruppe i Sandnessjøen

I Sandnessjøen sitter fem medlemmer i støttegruppen til familien og blar i bilder. Minnene strømmer på. Det er bilder fra første skoledag, 17. mai og unger med norske flagg. Alt fra da familien bodde i Nordland.

– De ble godt integrert i lokalmiljøet etter å ha bodd i Sandnessjøen i tre og et halvt år, sier Anna Ramskov Laursen til TV 2.

– Det henger fortsatt bilder av Maria på veggen her i klasserommet, forteller den tidligere rektor ved Sandnes skole, Kirsten Smidesang, og viser oss bildet av ei smilende jente.

– Hun var jo en liten solstråle i klassen og som alle bare måtte bli glad i. Plutselig en dag stod pulten tom, mange i klassen ble berørt av at hun og familien var sendt ut av landet, minnes Smidesang.

Maria er den eldste datteren i familien. Det er hun som har tatt returen ut fra Norge og til Afghanistan i desember 2014 tyngst.

– Ja, hun snakker lite nå og er innesluttet, forteller støttegruppen i Sandnessjøen.

Familiefaren drept av Taliban

Samme måned som familien ble kastet ut kom en ny forskrift for asylbarn i Norge, men familien hadde bodd for kort tid i landet og ble derfor sendt ut samtidig som avtalen trådte i kraft desember 2016.

– Jeg er veldig kritisk til måten norske myndigheter gjør disse utsendelsene på når det gjelder barnefamilier. Jeg synes det er å traumatisere barn og det er ikke slik vi skal gjøre det. Dette er ikke Norge verdig rett og slett, sier Anna Ramskov Laursen.

Utlendingsnemda mente familien var trygg så lenge de bodde i Kabul og ga avslag om opphold, men i februar dro ektemannen Belal til provinsen Logar for å selge familiens hus og for å skaffe inntekt de kunne leve av.

Mens han var der ble han tatt til fange og drept av Taliban.

Utlendingsnemnda ønsker ikke å stille til intervju, men sier følgende i en e-post til TV 2:

– De har ikke fremkommet noe som tyder på at UNEs vurdering var feil. UNE var enig i at det kunne være farlig for faren på hjemstedet, men at de kunne være trygge i Kabul.

– Det er vanskelig å forstå at de skal være trygge i Kabul rett og slett, forteller Ramskov Laursen i støttegruppen.

– Barna drapstruet

Nå skal også barna ha blitt drapstruet av Taliban.

– De skal drepe guttene mine også, slik de har drept deres far og bestefar. Disse truslene står i brevet som jeg har fått fra det lokale Taliban, forteller Maria.

Støttegruppen og lokalbefolkningen i Sandnessjøen mener situasjonen er blitt livsfarlig og uholdbar for familien, og at saken må behandles på nytt av UDI.

– Nå vet de om situasjonen og at barna er blitt truet på livet. De kan ikke sitte å se på det tenker jeg, og da må vi gjøre noe, sier Silje Røsvoll, leder i støttegruppen i Sandnessjøen.

Tas sjelden hensyn til nye omstendigheter

Utlendingsnemda bekrefter ovenfor TV 2 at de har fått inn en omgjøringsanmodning, som vil bli vurdert og besvart.

– Uten å forskuttere hva som blir resultatet, kan vi bare opplyse om at det er sjelden det blir tatt hensyn til nye og etterfølgende omstendigheter som har skjedd etter en uttransport, sier Bjørn Lyster, kommunikasjonssjef i UNE i en epost til TV 2.

For støttegruppen i Sandnessjøen er det vondt å se på hvordan familien har det i Kabul.

– Man ser jo at Maria og ungene ikke har det bra, sier Røsvoll i støttegruppen.

Maria er evig takknemlig for den støtte hun får fra sine venner i Nordland.

– De hjelper meg og de gir meg håp. Jeg er veldig takknemlig til de som ikke har glemt meg, sier Maria i Kabul.