Den neste uken vil bevisene fra åstedet stå sentralt i rettsaken mot drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Privat
Den neste uken vil bevisene fra åstedet stå sentralt i rettsaken mot drapstiltalte Donatas Lukosevicius. Foto: Privat

BEVISENE I MONIKA-SAKEN: 
Dette er de viktige sporene på åstedet

DNA og fingeravtrykk kobler drapstiltalte Donatas Lukosevicius (34) til åstedet. Men ingen har observert ham på vei til eller fra leiligheten i det tidspunktet aktor mener Monika ble drept.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bevisene som politiet har sikret seg fra åstedet der åtte år gamle Monika ble funnet død, vil bli sentrale de neste dagene i Nordhordland tingrett.

Her får du siste nytt når rettssaken fortsetter mandag

Statsadvokat Benedicte Hordnes mener Donatas Lukosevicius drepte Monika Sviglinskaja om morgenen 14. november i 2011.

For forsvaret vil det dermed være viktig å påpeke usikkerhetene ved de tekniske sporene og dermed etablere rimelig tvil rundt bevisene.

Forsvaret vil påstå at det ikke kan bevises i tilstrekkelig grad at sporene knytter tiltalte Donatas Lukosevicius til åstedet den morgenen Monika døde.

Forsvarer Aasmund O. Sandland har gjentatte ganger påpekt at aktors problem er at de ikke har vitnebeskrivelser, eller gode nok bevis som knytter tiltalte til selve åstedet.

– Åstedet er fra vår side et sentralt område. Aktor har lagt vekt på meldingene fra tiltalte, men man savner fortsatt åstedsrelaterte sentrale ting, sier Sandland til TV 2.


– Vil utelukke selvdrap

Aktoratet vil først forsøke å overbevise retten om at det ikke er selvdrap. Blant annet viser rekonstruksjon at Monika i følge aktor ikke kan ha gjort dette fordi det det mørkt i gangen hun ble funnet.

Ettersom lyset var av, må noen i følge enten ha slått dette av i ettertid. Det kunne ikke Monika klart. Og i følge krimteknikerne kunne hun ikke klart å feste knuten til døren i stummende mørke.

Dette er aktørene i retten:

Monikas mobiltelefon, som hun ringte moren fra syv ganger samme morgen, er ikke funnet. Den er i følge aktor fjernet av en gjerningsperson.

Etter det TV 2 forstår, er det heller ikke funnet spor etter glasspartikler under beina Monika som tyder på at hun låste opp ytterdøren. Rett innenfor var det flere glassbiter fra den knuste ruten i ytterdøren.

Etter at aktor har forsøkt å overbevise retten om at det ikke er selvdrap, vil statsadvokat Benedicte Hordnes ved hjelp av krimteknikere forsøke å bevise at den drapstiltalte kan kobles til ugjerningen. Her vil elektroniske spor være av avgjørende betydning.

Dessuten forsøker aktor å knuse alle rester av troverdighet knyttet til tiltalte.

Dødstidspunktet er viktig

Når døde Monika?

Spørsmålet er sentralt fordi Lukosevicius har alibi først fra klokken 10.26 da han ble fanget opp på et overvåkningskamera i Bergen sentrum.

Hans mobiltelefon var avslått i flere dager i perioden da Monika ble funnet død, og dermed har han ikke blitt registrert på basestasjoner i området.

Dette er de ubesvarte spørsmålene:

Torsdag fikk retten høre rettsmedisiner Inge Morild fortelle om når han mener det er sannsynlig at Monika døde.

Ingen metoder kan fastsette et dødstidspunkt nøyaktig. Monika ble i tillegg funnet først da moren hennes kom hjem fra jobb klokken 15.30 om ettermiddagen.

Dermed kan ikke rettsmedisinerne fastslå dødstidspunktet mer nøyaktig enn at det skjedde en gang mellom klokken 07 og 10 på formiddagen.

– Når det gjelder dødstidspunkt så har vi fra rettsmedisinerne fått høre at det er vanskelig å anslå. Da er det annen bevisførsel som må si noe nærmere om når dødstidspunktet var, sier aktor Benedicte Hordnes.

Vil lansere alternativ dødstidspunkt

TV 2 vet at forsvaret vil legge frem et alternativ dødstidspunkt, som er før Monikas mor dro på jobb.

Da Lukosevicius antydet dette i retten torsdag, ble Kristina Sviglinskaja svært opprørt.

– Måtte du få ordene dine opp i halsen, ditt dyr, ropte Kristina Sviglinskaja mot tiltalte.

Hun forlot rettssalen for en pause like etter.

Knutene på beltet

Monikas mor har fortalt at hun fant datteren sin hengende i et belte i en dørklinke like ved inngangsdøren.

Hun tok dattera ned og knyttet opp beltet. Deretter la hun en dyne over jenta. I avhør skal hun tidlig ha angitt at det var tre knuter. Dette har så vidt TV 2 vet blitt modifisert i senere avhør.

Forsvarer Sandland har stilt spørsmål ved knutene fordi han mener at det knapt er noe igjen av beltet, ettersom han påstår at 10 cm av beltet går med til hver knute.

På bildene som krimteknikerne har tatt av det svarte beltet er det knyttet tre knuter oppe ved dørhåndtaket. Forsvaret har forsøkt å skape tvil om hvorvidt det er Lukosevicius som har knyttet dette.

Fingeravtrykk og DNA

Det er ikke funnet DNA fra den drapstiltalte 34-åringen på beltet. Men det er funnet ett fingeravtrykk fra ham 28 centimeter over dørklinken hvor Monika ble funnet.

Forsvaret vil argumentere for at fingeravtrykket er gammelt og stammer fra tiden han bodde der.

Det er funnet DNA på Monika som stammer fra tiltalte, eller noen i hans familie.

Forsvaret hevder dette er DNA Donatas Lukosevicius la igjen da han bodde der, drøyt fire uker før Monika døde.

Ingen har sett tiltalte

Nærmere 300 vitner av avhørt, men ingen har sett Donatas Lukosevicius. Tre personer har sett en person, men ingen av dem er sikre på at det er den drapstiltalte.

Selv om ingen så Lukosevicius begå drapshandlingen, kan han likevel bli dømt dersom dommerne mener at bevisene er like holdbare som aktor Benedicte Hordnes mener.

Strafferettens prinsipp er at enhver rimelig tvil skal komme tiltalte til gode, men han kan bli dømt dersom retten finner det overveiende sannsynlig at han drepte Monika.