SMERTEFULLT: Uskyldig sommermoro kan ødelegge ferien, advarer eksperter. Foto: Hud Sahlgrenska/Facebook
SMERTEFULLT: Uskyldig sommermoro kan ødelegge ferien, advarer eksperter. Foto: Hud Sahlgrenska/Facebook

Advarer mot ferietatoveringer

Hennatatoveringer eller turisttatoveringer kan gi alvorlige allergiske reaksjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange lar seg friste til å pynte litt på kroppen når man er i Syden. Fra boder og på markeder tilbys liksomtatoveringer som forsvinner etter noen dager eller uker.

Kult når man er solbrun og lettkledd, og så slipper man alt trøbbelet som oppstår om man tar en skikkelig tatovering og angrer.

Alvorlige reaksjoner

Men slike hennatatoveringer kan ødelegge ferien om man er uheldig. Sahlgrenska Universitetssykehus i Gøteborg postet nylig en advarsel på Facebook om fenomenet.

– Tatoveringene er som oftest ikke basert på ren henna, men inneholder para-fenylendiamin (PPD), et stoff som brukes i hårfarge og og som kan gi kontaktallergi med alvorlige reaksjoner om det får blir på huden, skriver sykehusets folk.

VONDT: Den kraftige allergiske reaksjonen på stoffet PPD forårsaker intens kløe og hevelser. Foto: Hud Sahlgrenska/Facebook
VONDT: Den kraftige allergiske reaksjonen på stoffet PPD forårsaker intens kløe og hevelser. Foto: Hud Sahlgrenska/Facebook

Innlegget er illustrert med bilder av alvorlige hevelser, blemmer og utslett som følge av ferietatoveringer.

– Vi anbefaler å avstå fra ferietatoveringer, er sykehusets klare råd.

Svær reaksjon

Hudlege Cato Mørk ved Akershus hudlegesenter i Lørenskog sier til TV 2 at de ikke opplever ferietatoveringer som noe stort problem.

– Men det forekommer. Vi har hatt pasienter som har hatt ganske kraftige reaksjoner, sier Mørk.

Får man en skikkelig allergisk reaksjon på en slik tatovering, vil mye av ferien kunne være ødelagt.

– Det er en svær eksemreaksjon og klør forferdelig, fastslår hudlegen.

Følger deg livet ut

I en artikkel i Tidsskrift for Den norske legeforening går det fram at parafenylendiamin tilsettes hennatatoveringer for at fargeprosessen skal gå hurtigere og fargen bli mørkere.

Om man først reagerer på stoffet, vil allergien sitte i kroppen resten av livet. Det betyr at man senere risikerer å reagere på for eksempel hårfarge og kontakt med tekstiler som inneholder lignende kjemiske stoffer.

– Mange hårfargemidler inneholder parafenylendiamin, og personer med kontaktallergi mot stoffet kan ved bruk av slike midler utvikle et svært kraftig kontaktallergisk eksem, heter det i artikkelen i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Cato Mørk røper at han ikke er noen stor tilhenger av ordentlige tatoveringer heller. Folk som angrer kommer til Mørks kontor for å kvitte seg med kroppskunsten, men å fjerne en tatovering er en omfattende prosess.

– Det er blitt så vanlig, folk i alle aldre skal ha tatoveringer. Mange angrer og vil ha det bort, sier Mørk.