VENNER: Muhammad Ali og Donald Trump hadde et langt vennskap bak seg. Her er de sammen på Muhammad Ali's Celebrity Fight Night XIII in Phoenix. Foto: AP Photo/Jeff Chiu/NTB scanpix
VENNER: Muhammad Ali og Donald Trump hadde et langt vennskap bak seg. Her er de sammen på Muhammad Ali's Celebrity Fight Night XIII in Phoenix. Foto: AP Photo/Jeff Chiu/NTB scanpix

Muhammad Ali slo verbalt knockout på Donald Trump

Da Donald Trump annonserte i store bokstaver at alle muslimer skulle nektes innreise til USA, tok Mohammad Ali i bruk utestemmen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bokselegenden Muhammad Ali var ikke bare kjent for sine lammende slag i ringen.

Han var også skarp i replikken.

Da presidentkandidat Donald Trump økte i popularitet mot slutten av fjoråret, med den ene islamofobske uttalelsen verre enn den andre, ga Muhammad Ali sin gode venn et verbalt knock out i en uttalelse på 132 ord.

Etter at to islamske ekstrimister drepte 14 mennesker i San Bernardino i California, uttalte Donald Trump at han ville innføre et midlertidig forbud mot at muslimske immigranter kunne komme inn i USA.

Da var begeret fullt for Muhammad Ali, som konverterte til islam i 1975.

Satte Trump på plass

Ifølge den britiske avisen The Independent gikk Ali til verbalt angrep under tittelen «Presidentkandidaters forslag om å forby muslimske immigranter inngang til USA»:

«Jeg er en muslim og det finnes ikke noe islamsk ved å drepe uskyldige folk i Paris, San Bernardino deler noen andre steder i verden. Sanne muslimer vet at den hensynsløse volden av de såkalte islamske jihadister går imot selve prinsippene i vår religion.

Som muslimer må vi stå opp mot de som bruker islam for å oppnå sin egen personlige agenda. Da har skremt mange fra å lære om islam. Sanne muslimer vet eller burde visst at det går mot vår religion å forsøke å tvinge islam på noen.

Jeg snakker som en som aldri er blitt anklaget for å være politisk korrekt, når jeg sier at jeg tror våre politiske ledere burde bruke sine posisjoner til å bringe forståelse rundt religionen islam og avklare at disse misforståtte drapsmenn har pervertert folks syn på hva islam virkelig er.»

Trump avviser kritikken

Mohammad Ali refererte ikke direkte til Donald Trump, men det er vanskelig å lese kommentaren løsrevet fra Trumps uttalelser.

Selv benekter Trump for at dette har noe med han å gjøre.

– Han nevnte aldri navnet, eller noe slikt, sa Trump lørdag til The New York Times, og la til at hvis det hadde vært direkte myntet på ham så ville Ali nevnt navnet hans.

– Nei, det handlet ikke om meg. Det var om andre ting, sier Trump.

Langt og godt vennskap

Donald Trump og Muhammad Ali hadde et langt bekjentskap bak seg, og ble for alvor kjent på 1980-tallet.

Da den republikanske presidentkandidaten giftet seg med Melania Knauss på Palm Beach i 2005, var Ali gjest.

Donald Trump har flere ganger deltatt på Alis veldedighetsarrangementer.

Da Trump reflekterte rundt hans død, brukte Trump betegnelser som «fantastisk fyr», «veldig generøs» og en «utrolig dyktig poet».

– Han var to mennesker. I ringen var han hard, men utenfor ringen var han en av de greieste personene du noen gang har møtt, sa Trump til avisa.