GIKK GLIPP AV GUTTENES OPPVEKST: Weldon Angelos sønner Anthoney (t.v.) og Jesse (t.h.) var smågutter da faren ble dømt i 2004. – Jeg klemmer dem hele tiden, sier Weldon etter at han torsdag slapp ut av fengsel. (Rick Egan/The Salt Lake Tribune via AP)
GIKK GLIPP AV GUTTENES OPPVEKST: Weldon Angelos sønner Anthoney (t.v.) og Jesse (t.h.) var smågutter da faren ble dømt i 2004. – Jeg klemmer dem hele tiden, sier Weldon etter at han torsdag slapp ut av fengsel. (Rick Egan/The Salt Lake Tribune via AP) Foto: Rick Egan

Weldon (36) ble dømt til 55 år i fengsel for å ha solgt marihuana

Etter å ha sonet i 12 år er han nå løslatt. Saken har rettet søkelyset mot straffenivået i amerikansk rettsvesen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg syntes straffen var grusom, urettferdig og irrasjonell.

Det sier dommeren som i sin tid dømte 24 år gamle Weldon Angelos til 55 års fengsel.

Dommer Paul Cassell hadde imidlertid ikke annet valg da han ledet rettssaken mot den tidligere ustraffede musikkprodusenten fra Utah. 55 år var minimumsstraffen for forbrytelsen han ble dømt for.

Hevdet han bar våpen

Angelos ble dømt for å ha solgt marihuana for 350 dollar til politiinformanter ved tre anledninger. Påtalemyndigheten hevdet at han var gjengmedlem og bar våpen ved to av narkotikahandlene, selv om han ikke var anklaget for å ha vist fram noe våpen eller truet noen. Selv nektet Angelos både for å ha vært med i en gjeng og for å ha båret våpen.

Han endte likevel opp med en dom på 16 tilfeller av narkotikasalg, våpenbesittelse og hvitvasking. Minimumsstraffen for å bære våpen under en narkotikahandel er fem års fengsel for første overtredelse og 25 år for hver overtredelse etter det, skriver nyhetsbyrået AP.

Slik endte Weldon Angelos opp med en dom på 55 års fengsel uten mulighet for prøveløslatelse.

Tidligere ustraffet

I 2004 drev Angelos plateselskapet Extravagant Records i Utah. Selskapet drev med rap og hiphop. Han hadde ikke noe kriminelt rulleblad før han ble tiltalt og dømt i narkotikasaken. Saken har plaget dommeren som sendte Angelos i fengsel.

LANG KAMP: Støttespillere demonstrerer utenfor en domstol i Denver, Colorado i 2005 under en høring i saken mot Weldon Angelos. AP/Ed Andrieski
LANG KAMP: Støttespillere demonstrerer utenfor en domstol i Denver, Colorado i 2005 under en høring i saken mot Weldon Angelos. AP/Ed Andrieski Foto: Ed Andrieski

– Alle i rettssalen visste at straffen var for streng for denne forbrytelsen, sier tidligere dommer Paul Cassell til AP.

Den lange fengselsstraffen vakte også oppsikt i USA. I 2013 skrev mer enn 100 samfunnstopper under på et opprop til Det hvite hus om at straffen måtte gjøres om.

Paul Cassell, som nå er jusprofessor ved University of Utah, sendte et brev til president Barack Obama i februar hvor han ba om at presidenten grep inn i saken.

Roser påtalemyndigheten

Nå er Weldon Angelos løslatt og gjenforent med sine tre barn, som har måttet vokse opp uten far til stede. Det var ikke Obama som fikk Angelos ut av fengsel. Påtalemyndigheten i Salt Lake City, som i sin tid reiste anklagene mot Angelos, tok affære og begjærte løslatelse.

– Etter tre og et halvt år uten noen bevegelse i saken om å omstøte dommen, er han fri på grunn av en god og rettferdig handling fra statsadvokaten, sier Angelos advokat Mark W. Osler.

Weldon Angelos ble satt fri torsdag, men har ligget lavt i terrenget noen dager for å kunne tilbringe litt tid med sine tre tenåringssønner før han snakket med pressen.

– Det er fantastisk. Jeg klemmer dem hver gang jeg har sjansen, sier Angelos til KUTV-TV.

Håper å hjelpe andre

Han håper saken hans kan føre til lovendringer slik at andre slipper å bli utsatt for lignende dommer.

Hittil har Angelos vært mest opptatt av å være sammen med sine nærmeste og har ikke tenkt så mye på hva framtiden vil bringe.

– Det er så mange ting jeg kan gjøre. Jeg skal bare ta det med ro, slappe av et par uker og se hva som skjer.