FRYKTER DETTE: Bildet er tatt 25. mai i Kansas, USA. Nå forbederer halve landet seg på uvær og tornadoer. (Tanner Colvin/Salina Journal via AP)
FRYKTER DETTE: Bildet er tatt 25. mai i Kansas, USA. Nå forbederer halve landet seg på uvær og tornadoer. (Tanner Colvin/Salina Journal via AP) Foto: Tanner Colvin

Halve USA gjør seg klar for uvær og tornadoer

Omtrent halve USA belager seg på uvær i form av alt fra regn til tornadoer i løpet av helgen. Andre steder i landet er det skyhøye temperaturer som skaper bekymring.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den amerikanske orkansesongen er bare noen dager gammel, men det fryktes allerede at dens tredje navngitte storm er i ferd med å utvikle seg ved halvøya Yucatán i Mexico-golfen.

Det er sannsynlig at stormen vil utvikle seg til en tropisk syklon før den når Florida, der det er ventet 150 til 250 millimeter nedbør søndag.

I byen St. Petersburg i delstaten har folk fått utdelt sandsekker for å beskytte seg mot vannet, og guvernør Rick Skott har bedt både innbyggere, turister og bedrifter om å være forberedt.

I verste fall kan uværet vare helt til onsdag.

– Selv om værsystemet ikke skulle utvikle seg til en navngitt storm, skaper den betydelig fare for flom, kraftig vind, tornadoer og strømbrudd, sier Bryan Koon, direktør for Floridas krisehåndteringsenhet.

Også lenger nord, i hovedstaden Washington og delstatene rundt, ruster millioner av mennesker seg mot muligheten for heftig tordenvær og tornadoer.

En stor golfturnering i Ohio er allerede blitt utsatt på grunn av torden.

Texas har allerede hatt sin del av uværet, og flommen i delstaten har kostet minst 15 menneskeliv den siste uken.

Ni soldater fra militærbasen Fort Hood druknet denne uken etter at kjøretøyet deres veltet da de forsøkte å krysse en oversvømmet elv.

NTB