Oslo  20160604.
Amanda Kurtovic under EM-kvalifiseringskampen i håndball for kvinner mellom Norge og Litauen i Oslo spektrum.
Foto: NTB scanpix
Oslo 20160604. Amanda Kurtovic under EM-kvalifiseringskampen i håndball for kvinner mellom Norge og Litauen i Oslo spektrum. Foto: NTB scanpix Foto: Grøtt, Vegard Wivestad

Kurtovic viste OL-form i Litauen-slakt

Amanda Kurtovic (24) virker selvskreven i en OL-tropp, men tre andre jenter har også ambisjoner om å reise til Rio i august.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

EM-billettene var allerede sikret, men lørdag ble Litauen slått 36-19 i den siste kvalifiseringskampen til vinterens mesterskap i Sverige.

Med seieren vant Norge sin EM-kvalifiseringsgruppe to poeng foran Romania. Det viktigste for de norske håndballjentene er OL i Rio i august.

Kampen var også en mulighet for de som kjemper om en plass på høyresiden til Norge til å vise seg frem.

Amanda Kurtovic er, ifølge TV 2s ekspert Randi Gustad, bankers i OL-troppen. Mot Litauen spilte hun solid, ble kåret til banens beste og ble toppscorer med seks mål.

– Amanda har styrket sine aksjer, sa Thorir Hergeirsson til TV 2 etter kampen.

– Det blir brutalt, sier Kurtovic om kampen om OL-plassene.

– Jeg vet ikke om de skal ha med tre eller fire venstrehendte spillere. Men jeg føler meg i god form. Det er nå man skal være i sitt livs form. Jeg skal krige til «the bitter end» for å være med i troppen, slår Kurtovic fast.

Vil kjempe for OL-billett

De andre kandidatene er Marit Røsberg Jakobsen (22), som ble årets høyrekant i Postenligaen og tremålsscorer i dag, Stine Skogrand (23) og Linn-Kristin Riegelhuth Koren (31).

De to sistnevnte så kampen fra tribuneplass. Skogrand er tilbake fra en skade, mens Koren er tilbake fra fødsel. Nå er det samling med landslaget på Algarve frem til OL-uttaket 19. juni.

– For begge to er det realistisk at de kan kjempe om en plass i troppen. Så får vi se hvordan det går. Vi skal vurdere totalbildet, sier Hergeirsson om høyresiden.

Skogrand og Koren sier begge til TV 2 at de har veldig lyst på en plass i OL-troppen, som vil telle 14 jenter mot det vanlige 16.

– Jeg har en del igjen å gå på. Jeg har gått glipp av mye på grunn av skaden, men føler jeg er på rett vei, sier Skogrand.

– Jeg har kjempelyst på OL-plass og skal gjøre alt for å få den. Slik konkurranse er slik det skal være, sier Riegelhuth Koren.

TV 2s ekspert Randi Gustad er usikker på hvem som vil ende opp med en OL-billett.

– Jakobsen er en outsider. De to andre er på vei tilbake fra skade og fødsel, men vi vet de har nivået inne.

Kun godkjent før pause

Lørdag hadde norsk håndball invitert til fest i Oslo Spektrum, men de norske håndballjentene leverte bare én godkjent omgang, og det var etter pause. Da var det innsats i forsvar, solide avslutninger og trickskudd fra Camilla Herrem. Før pause var det ikke mye som minnet om internasjonal topphåndball.

Det kladdet til tider voldsomt for Thorir Hergeirssons jenter mot den poengløse gruppejumboen. Det var så elendig at etter 20 minutter, på stillingen 9-8, tok islendingen en timeout.

Inn til pause klarte de norske jentene å skjerpe spillet sitt og dro fra til 15-10 halvveis. Det var spesielt Sanna Solberg som strålte i den gode avslutningen av 1. omgang.

Norge vant med sju mål i bortekampen i oktober. Lørdag dro de norske fra gjestene de ti første minuttene av annen omgang til en 12-målsledelse.

(©NTB/TV 2 Sporten)