KILDEN: Nylagte rør stikker ut av veggen i kjelleren på De Halve Maan-bryggeriet i Brugge. Snart vil husets produksjon sendes gjennom rørene til tappeanlegget tre kilometer unna. (AP Photo/Virginia Mayo)
KILDEN: Nylagte rør stikker ut av veggen i kjelleren på De Halve Maan-bryggeriet i Brugge. Snart vil husets produksjon sendes gjennom rørene til tappeanlegget tre kilometer unna. (AP Photo/Virginia Mayo) Foto: Virginia Mayo

Innbyggerne spleiset på øl-rørledning – får øl resten av livet

En luftig idé har blitt til en høyst virkelig øl-rørledning i den belgiske byen Brugge.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mange belgiere har et nært forhold til sitt lokale øl. I gamlebyen i Brugge ligger det lille bryggeriet De Halve Maan med røtter tilbake til 1856.

De Halve Maan er mest kjent for ølmerket Brugse Zot. Oversatt til norsk blir det noe sånt som Brugges narr, og det var kanskje slik noen tenkte om bryggerisjefen også da han for fire år siden begynte å pusle med ideen om å lage en rørledning for å pumpe ølet fra bryggeriet til tapperiet.

Xavier Vanneste likte ikke den vedvarende lastebiltrafikken mellom bryggeriet og anlegget som tapper ølet på flasker. De store bilene måtte tråkle seg gjennom de brolagte gatene i middelalderbyen som står på UNESCOs verdensarvliste.

FORNØYD: Bryggerisjef Xavier Vanneste fikk lokalbefolkningen med på prosjektet. Ti prosent av rørledningens kostnad er finansiert gjennom såkalt crowdfunding. (AP Photo/Virginia Mayo)
FORNØYD: Bryggerisjef Xavier Vanneste fikk lokalbefolkningen med på prosjektet. Ti prosent av rørledningens kostnad er finansiert gjennom såkalt crowdfunding. (AP Photo/Virginia Mayo) Foto: Virginia Mayo

En tre kilometer lang underjordisk rørledning ville løse saken, mente Vanneste. Og byens ølentusiaster tente på ideen, ifølge nyhetsbyrået AP.

Livsvarig servering

Helst ville de lokale ølhundene ha tappekraner langs rørledningen så de kunne forsyne seg direkte fra kilden. Det lot seg ikke gjøre, men bryggeriet kom opp med en brukbar reserveløsning: mot å betale et visst beløp til bygging av rørledningen, ville investorene få et sertifikat som sikret dem øl resten av livet.

– Vi har flere valører: gull, sølv og bronse. Hvis du for eksempel betaler 7500 euro (70.000 kroner), vil du hver eneste dag resten av livet få en flaske Brugse Zot, sier Vanneste til AP.

IDYLL: En hestevogn triller gjennom brostensgatene i gamlebyen i Brugge. Snart blir det slutt på lastebilene som må bruke de samme gatene for å hente øl hos det tradisjonsrike bryggeriet. (AP Photo/Virginia Mayo)
IDYLL: En hestevogn triller gjennom brostensgatene i gamlebyen i Brugge. Snart blir det slutt på lastebilene som må bruke de samme gatene for å hente øl hos det tradisjonsrike bryggeriet. (AP Photo/Virginia Mayo) Foto: Virginia Mayo

Både privatpersoner og restauranteiere spyttet inn i prosjektet, og 400 støttespillere sørget for rundt 10 prosent av rørledningens totale kostnad på 4 millioner euro.

Klart til høsten

Den spesielle finansieringen sikret bryggeriet masse godvilje i lokalsamfunnet. Den lokale støtten hjalp trolig også til med å skaffe de nødvendige tillatelsene til byggeprosjektet.

Til høsten starter pumpingen av øl gjennom rørledningen. Rundt 4000 liter skal sendes hver dag fra det historiske bryggeriet til tapperiet i et anonymt industriområde tre kilometer unna.

Dermed kan Vanneste fortsette å brygge sitt øl der det har blitt gjort i generasjoner, samtidig som transporten besørges miljøvennlig og uten å forstyrre gamlebyens pittoreske gateliv.