GULLGUTT: Først var Cristiano Ronaldo på menyen. Noen dager senere var det bryllupsmeny for Panagiotis Fyssas. AFP PHOTO Vincenzo PINTO
GULLGUTT: Først var Cristiano Ronaldo på menyen. Noen dager senere var det bryllupsmeny for Panagiotis Fyssas. AFP PHOTO Vincenzo PINTO Foto: Vincenzo Pinto

2004: Flyttet bryllupet og fikk tidenes bryllupsfest

Hellas sto for en av fotballhistoriens største overraskelser.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Sommeren 2004 var spesiell for Panagiotis Fyssas.

Han skulle spille EM og han skulle gifte seg.

Problemet var å finne en dato for bryllupet. Planen var å gifte seg samme helgen som EM-finalen skulle spilles.

Men Fyssas hadde en god følelse før mesterskapet. Han trodde Hellas kunne overraske, men ikke at de skulle gå hele veien.

Spill EM-manager her

Tipp utfallet av EM

Uansett så ville det være dumt å ha planlagt et bryllup, og så kunne ikke brudgommen komme fordi han skulle spille EM-finale.

Kunne se finalen på tv med kompiser
Derfor ble bryllupet lagt til helgen etter EM.

–Jeg visste det var rett av meg da vi la bryllupet etter EM. Hadde vi lagt det til denne helgen, så ville vi hatt trøbbel, sa han til UEFA før grekerne skulle spille semifinale mot Tsjekkia.

For da hans tilkommende kone lurte på om det var vits i å vente til etter EM, så hadde Fyssas planen klar.

Da keeperen kastet hanskene og ble Portugals straffehelt

– Ikke vær redd. Jeg kommer til å være hjemme i begynnelsen av juli. Jeg kan se semifinalene og finalen sammen med venner over noen øl og litt pizza. Så kan vi feire oss selv. Alle kommer til å være der, beroliget han henne.

For flere av spillerne i Hellas' EM-tropp var invitert i bryllupet.

Tidenes bryllupsfest
Og for en fest bryllupet skulle bli.

For Christina giftet seg ikke bare med venstrebacken til Hellas. Hun giftet seg med en europamester. Bare fem dager etter at grekerne hadde vunnet EM, fortsatte feiringen på stranden i Vouliagmeni, utenfor Aten.

Over 300 gjester feiret både brudeparet og alle europamesterne som var til stede.

For før EM så var Hellas det laget færrest trodde på i mesterskapet. De var sammen med Latvia rangert som de svakeste lagene på forhånd.

Tysk fotballkyniker
Men fotball er mer enn bare teknikk og lekre pasninger. Og på benken hadde Hellas mestertaktikeren Otto Rehhagel.

Fotballkynikeren fra Essen hadde aldri brydd seg om å underholde. For ham har fotball alltid handlet om å vinne.

Det første sjokket kom da de slo vertsnasjonen Portugal i åpningskampen i Porto. Giorgos Karagounis og Angelos Basinas scoret målene da de vant 2-1.

Det var for øvrig den eneste kampen i hele EM som Hellas scoret mer enn et mål.

I de andre gruppekampene ble det 1-1 mot Spania og tap 1-2 for Russland. Men ettersom Portugal slo Spania, så var de videre på flere scorede mål enn spanjolene.

I kvartfinalen var det seiersvante franskmenn som ikke klarte å bryte ned den greske muren. Og da Hellas kom på en sjelden visitt på Frankrikes banehalvdel, så var Angelos Charisteas nådeløs. Headingen hans var utagbar for Fabien Barthez, og var nok til å sende dem videre.

Skjønnheten vs Udyret
I semifinalen ventet Tsjekkia. Anført av Tomas Rosicky og Pavel Nedved hadde tsjekkerne sjarmert hele Europa. Det var det vakre mot det brutale. Tsjekkia var skjønnheten, mens Hellas var udyret.

Og det var Tsjekkia som dominerte oppgjøret med sin sjarmerende angrepsfotball. Rosicky traff stolpen før to minutter var spilt og Milan Baros løp i veien da Jan Koller skulle heade ballen i mål.

Da Nedved måtte ut med skade, så kom Hellas mer med i kampen, men da 90 minutter var spilt, så sto det fortsatt 0-0.

FIFA hadde droppet golden goal til fordel for silver goal. Nå skulle omgangen det ble scoret i spilles ferdig. Dermed hadde laget som lå under fortsatt en sjanse til å få en andre ekstraomgang og/eller straffekonk.

Men grekerne timet det perfekt. På overtid i første ekstraomgang steg midtstopper Traianos Dellas til værs og headet inn corneren fra Vassilos Tsiartas.

Over 100 000 mennesker skal ha vært ute i Atens gater for å feire finaleplassen.

Brukte hodet igjen
Men feiringen skulle ikke bli mindre. I finalen var det klart for et nytt møte med Portugal, og den greske muren hadde ingen planer om å bryte sammen.

Finalen ble ikke noe annerledes enn de foregående kampene. Portugal hadde ballen, mens Hellas satset på kontringer og dødballer.

Og som i kvartfinalen og semifinalen, så skulle avgjørelsen komme etter et hodestøt.

En corner fra Angelos Basinas traff hodet til Charisteas, som befordret den videre inn i nettet.

Portugal kastet alle mann i angrep de siste 37 minuttene, men klarte aldri å overliste Antonis Nikopolidis i det greske buret.

– Laget spilte fantastisk fotball. Vi utnyttet sjansene våre. Motstanderen vår var teknisk sett bedre enn oss, men vi tok vare på sjansene våre. Vi burde ha scoret 2-0. Grekerne laget fotballhistorie i dag. Det er en sensasjon, sa Rehhagel til UEFA etter kampen.

Ba om unnskyldning
Men ikke alle var enig i at Hellas hadde spilt en fantastisk kamp.

– Grekerne var veldig gode til det de er gode til. De var overlegne når ballen var i luften, på dødballer og i å posisjonere seg. Dette er fotball. Hvis vi mister konsentrasjonen kan vi slippe inn et mål, og det var det som skjedde. Grekerne spilte defensivt og de visste hvordan de skulle gjøre det. De venter alltid på at motstanderen skal gjøre en feil. Det er tungt å akseptere, men vi må akseptere det. På vegne av oss alle så ber jeg om unnskyldning for at vi ikke vant EM, var Portugals trener Luiz Felipe Scolaris dom over finalen.

Men for grekerne betydde det null og niks hvordan de vant. De hadde sikret Fyssas en bryllupsfest for historiebøkene.