Hver fjerde boligkjøper i Oslo er spekulant

De som kjøper boliger kun for å investere – ikke for å bo – tar nå en stadig større del av markedet i Oslo, og unge boligkjøpere fortviler over at de ikke kommer inn på markedet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Vi vil ikke utenfor sentrum, sier Robin Rastad Lauritzen og Synnøve Moe, et ungt par som sliter med å finne en leilighet sentralt i Oslo innenfor en budsjettramme på 3,2 millioner kroner.

– Men da må vi veldig mye opp i pris, og da går de fleste boligene fra 200.000 til 500.000 over takst, forteller Robin.

Spekulantene er tilbake

De siste ti årene er prisene doblet seg i Oslo, drevet av rekordlav rente, lav boligbygging og stor tilstrømning til hovedstaden.

Den sterke prisveksten de siste par årene har dessuten medført at spekulantene igjen har kommet sterkt på banen, etter å ha ligget lavt siden finanskrisen.

– De utgjør nok mellom 20 og 30 prosent, hvert fall i følge det vi hører, sier administrerende direktør, Grethe N. Wittenberg, i Privatmegleren.

Hun mener det er en blanding av profesjonelle investorer og godt voksne som ser at det å kjøpe i oslomarkedet er et av de beste verdipapirene de kan kjøpe akkurat nå.

Satser på nybygg

Og også innenfor nyboligprosjektene er spekulantene tungt inne.

– Hvis vi selger 30 leiligheter før salgsstart kan vi si at mellom 14 og 16 av de leilighetene kan være til folk som ikke skal bo der selv, sier Mikkel Røisland i Røisland & co, som er stor innen nybyggmarkedet i Oslo og omegn.

– Og når prosjektet er ferdigsolgt, vil andelen ligge rundt 20 prosent, avhengig av hvor sentralt prosjektet er, forteller Røisland.

Driver prisveksten

Spekulantene som er lokket av prisveksten, bidrar selv til å forsterke prisoppgangen på sentrale leiligheter. De er pengesterke, og noen lar til og med leilighetene stå tomme.

– Mange investerer til og med uten å leie ut, fordi man ser at det er så god avkastning bare på å sitte og eie nå, sier Grethe Wittenberg.

Synnøve Moe synes det er provoserende.

– Jeg synes at det er veldig kjipt. For oss førstegangskjøpere gjør dette markedet veldig mye vanskeligere. Vi kommer bare ikke inn, fortviler hun.