Dette kan bli de nye ordene presten skal si foran brudeparet

Forslaget om nytt kjønnsnøytralt vigselsritual skaper debatt.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

To måneder etter at kirken sa ja til homo-ekteskap, er utkastet til den nye vigselsliturgien klar.

I forslaget skal blant annet «mann», «kvinne», «han» og «hun» erstattes med navnene til de som skal gifte seg, og «brudeparet» byttes ut med «ekteparet».

I tillegg er den kjente bibelteksten «... som mann og kvinne skapte han dem... » som leses før selve ekteskapsinngåelsen endret, og erstattet med en kjærlighetshyllest fra Det gamle og Det nye testamentet, skriver Vårt Land.

– Regner med debatt

– Den gamle liturgien forutsetter at de som gifter seg er mann og kvinne, både gjennom hvordan brudeparet tiltales på og gjennom de bibelvers og andre ord som brukes. Derfor må det lages en ny liturgi, sier Harald Hegstad, professor ved Meningsfakultet og tidligere leder av Oslo Bispedømme.

Han sitter i styret i Kirkerådet, som skal drøfte forslaget neste uke.

– Jeg har vært blant de tidligere som har vært skeptisk til å innføre en slik liturgi, men når man først skal lage en må den se ut omtrent sånn som dette forslaget gjør. Jeg venter ikke noen store konsekvenser i denne runden, men nå skal det sendes ut på høring før det skal endelig behandles til høsten i kirkerådet, og så på kirkemøtet i januar til neste år, så jeg regner med at det blir en debatt i både den ene og andre retningen, sier Hegstad.

– Sterkt skeptisk

Det vil fortsatt være mulig å bruke den gamle liturgien derom man ønsker det, men reaksjonene har allerede kommet.

Blant de som jubler for en ny liturgi er leder for Åpen folkekirke, Gard Sandaker-Nielsen.

– Det er fantastisk å nå se konsekvensen av både kirkevalget og vedtaket på kirkemøtet; at vi får en liturgi som feirer kjærligheten mellom to av samme kjønn, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

Øivind Benestad, leder av stiftelsen MorFarBarn, mener den nye liturgien er et feilgrep av Den norske kirken. Stiftelsen har tidligere frontet mye av motstanden mot Kirkens nye syn på ekteskapet.

Benestad mener den bibelske forståelsen av ekteskapet er luket bort i det nye forslaget.

– Utifra forutsetningen, at det skal komme en ny liturgi, så er denne som forventet. Men det er mange av oss som er sterkt skeptiske og mener dette er vranglære fordi det ikke er bibelvers som kan støtte at dette er ekteskap. Det kan være samliv, det kan være partnerskap, det kan være kjærlighet, det er mye, men det er ikke et bibelsk ekteskap, for det er mellom mann og kvinne, sier han til TV 2 Nyhetskanalen.

– Slutt på en mørk historie

– Vi gleder oss over at vi ikke oppløser ekteskapet som en institusjon, men heller utvide det til å også omfatte likekjønnede par. Det gjør at Den norske kirke kan gjøre slutt på en mørk historie, og resten av verden bør følge oss, sier Sandaker-Nielsen.

Han skulle likevel ønske enda større endringer og fleksibilitet i teksten,

– Det er ikke snakk om at den ikke skal være bibelsk eller kirkelig, for det skal den absolutt, og vi skal heller ikke ta bort forpliktelsen som ligger i ekteskapet. Vi ser at språkdrakten, de tekstene og bønnene som brukes, burde moderniseres enda mer, men vi ønsker at likekjønnede par skal få gifte seg i kirken så fort som mulig. Gitt den tiden vi har er liturgiutkastet flott.

SE HELE DEBATTEN I VIDEOEN OVER SAKEN!