RESULTATENE UTEBLIR: Norge har kvalifisert én plass til kvinnenes landeveisritt, men Olympiatoppen tar avgjørelsen om det er verdt å sende noen til Rio de Janeiro. Fra venstre tre av Norges aller beste syklister: Emilie Moberg, Cecilie Gotaas Johnsen og Miriam Bjørnsrud. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix.
RESULTATENE UTEBLIR: Norge har kvalifisert én plass til kvinnenes landeveisritt, men Olympiatoppen tar avgjørelsen om det er verdt å sende noen til Rio de Janeiro. Fra venstre tre av Norges aller beste syklister: Emilie Moberg, Cecilie Gotaas Johnsen og Miriam Bjørnsrud. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix. Foto: Ruud, Vidar

Vurderer å droppe norske kvinnesyklister i OL for første gang

– Jeg skjønner at Olympiatoppen er skeptisk, sier landslagssjefen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Onsdag offentliggjorde Det internasjonale sykkelforbundet (UCI) hvilke nasjoner som har kvalifisert ryttere til landeveisdisiplinene i Rio-OL i sommer.

Norge lå en stund an til å få to plasser, men endte opp med én.

På grunn av svake resultater de siste årene er det likevel mulig at Norge for aller første gang ikke stiller med en eneste kvinne i landeveisrittet.

– Vi har ikke levert resultatene de hadde håpet på

Til tross for at Norge har kvalifisert én plass, er det til slutt Olympiatoppen som vurderer om det faktisk blir sendt utøvere til Rio.

TV 2 vet at Olympiatoppen er langt fra overbevist om at kvinnene har gjort seg fortjent til en plass, og sportssjef i Norges Cykleforbund (NCF), Hans Falk, sier han vurderer muligheten for norsk deltakelse til 50 prosent.

Landslagsleder for kvinnene, Carl Erik Pedersen, vedgår også at det er en reell mulighet for at Norge for første gang i OL-historien må se landeveisrittet fra sidelinjen.

– Jeg vet ikke nøyaktig hvor stor sjansen er, men jeg mener vi bør få med en dame. Jeg vet at vi ikke har levert de resultatene Olympiatoppen hadde håpet på, men kapasiteten er der. Jeg føler meg trygg på at vi kan prestere der nede, sier Pedersen.

– Hva er realistisk å prestere i Rio?

– Jeg mener det er realistisk med en topp 12-plassering, en plassering som Olympiatoppen vurderer som bra. Men jeg skjønner at de er skeptiske med tanke på det som er levert.

De norske kandidatene

Fire kvinner er aktuelle for den ene plassen Norge kan få: Vita Heine, Ingrid Lorvik, Miriam Bjørnsrud og Cecilie Gotaas Johnsen.

Norges fremste syklist, Emilie Moberg, vil ikke stille til start. Til det er løypen for kupert for Halden-jenta.

NCF vil instille én av de før neste OL-uttak 19. juni.

– Det vil vel være muligheter til å gjøre seg fortjent til en plass også etter det. Jeg vet ikke hva Olympiatoppen tenker. De er jo usikre. Det forstår jeg, men jeg håper at de hører på oss og ser at løypen er ganske spesiell i Rio. Det blir et spesielt ritt med tanke på at startfeltet vil være mindre enn vanlig og løypen hardere enn vanlig, sier Pedersen.