DYREFORSØK: Fra neste år vil produkter fra store kosmetikkmerker blir forbudt. Foto: AP/Robert F. Bukaty, File
DYREFORSØK: Fra neste år vil produkter fra store kosmetikkmerker blir forbudt. Foto: AP/Robert F. Bukaty, File Foto: Robert F. Bukaty

Forbyr kosmetikk som er testet på dyr

Produkter fra merker som L'Oreal, Revlon og Estée Lauder blir forbudt i Australia fra 2017.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kjente merker driver fortsatt med testing av kosmetikk på dyr.

Den Australske regjeringen mener nå at nok er nok og har derfor valgt å forby salg av nye produkter som sminke, kosmetikk og tannkrem fra noen av verdens største merker. Dette melder Daily Mail.

Australske myndigheter har bestemt at fra 2017 vil ingen nye produkter fra merker som Revlon og Estée Lauder selges i landet.

Eksisterende produkter vil derimot få bli værende i butikkhyllene, skriver avisen.

– Unødvendig å teste på dyr

Assisterende helseminister i Australia, Ken Wyatt, sier at forbudet er et positivt steg for landet.

– Vi trenger ikke lenger teste kosmetikk på dyr, og mange land inkludert EU, har allerede forbudt bruken av ingredienser testet på dyr, sier han til Daily Mail.

RSPCA, Australias største dyrevelverdsorganisasjon, har i mange år forsøkt å dette forslaget igjennom, og påpeker at det finnes mer enn 20.000 trygge kjemiske råvarer som tilgjengelige for produsentene.

Organisasjonen er imidlertid for medisinske dyreforsøk.

Feilopplysninger

Kommunikasjonssjef i L'Oreal Norge, Cathrine Stabel, mener at det er en myte at kosmetikkgiganten tester produktene sine på dyr. Ifølge Stabel er grunnen til at L'Oreal har havnet på listen til dyrevernsorganisasjonene NOAH og PETA er fordi det er produkter på markedet i Kina, der det er myndighetene og ikke selskapene som tester produktene på dyr.

– Vi har ikke kommunisert godt nok på dette tidligere. L'Oreal har fem laboratorier verden rundt og det testes ikke på dyr ved noen av disse laboratoriene. Metodene som brukes er Episkin og prediktiv validering, forteller hun til TV 2.

L'Oreal har patent på Episkin som er en hudmodell hvor det er mulig å teste hvordan menneskehud reagerer på kosmetiske produkter.