Underhuset: hvor ble det av forsvaret vårt?

– Norge er som den fineste villaen i gata uten lås på døra

TV 2s utenriksreporter Øystein Bogen tror ikke Norge skjønner hvor farlig Russland er.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norge hadde en gang en mobiliseringshær på 300 0000 soldater. Stadige kutt i forsvarsbudsjettene gjennom de siste 15 årene har imidlertid gitt oss et av Europas minste forsvar på 17 000 ansatte, hvorav 12 000 er militære.

Og mens Norge kutter, ruster Russland opp sin krigsmaskin. Russerne har også vist både vilje og evne til å angripe naboer som Ukraina og Georgia.

Underhuset spør derfor i ukens program; Hva skjedde egentlig med forsvaret vårt? Og vil NATO beskytte oss hvis russerne angriper?

Mangler forsvarsevne

Generalløytnant Robert Mood er blant de som har uttrykt bekymring for det norske forsvarets evne til å beskytte landet.

Mood har blant annet uttalt at forsvaret ikke er i stand til å forsvare mer enn en bydel i Oslo i et klassisk angrepsscenario.

TV 2s reporter og Russland-kjenner Øystein Bogen deler bekymringen.

– Jeg har snakket med russiske forsvarspolitikere som åpent sier at Norge er et feigt lite land som stikker hodet i sanden når noe er skummelt, sier Bogen.

Fin villa uten lås

Han har dekket russisk invasjon av både Georgia og Ukraina, og tror Norge har god grunn til å frykte Russland. Han beskriver Norges evne til å forsvare seg med denne metaforen:

– Norge er som den fineste villaen i gata, men vi har ikke lås på den. Vi har en alarm, som er NATOs artikkel 5, men vi har ikke lås.

I tillegg til Bogen, er også tidligere forsvarssjef Sverre Diesen, leder i Stortingets utenriks- og forsvarskomité Anniken Huitfeldt, og programleder Wolasmals faste makker Jon Hustad med i kveldens debatt.

Se hele Underhusets sending på Nyhetskanalen kl. 18.00 eller her: