VOKTER STADION: Over 100.000 politifolk, skarpskyttere og spesialsoldater skal sørge for sikkerheten under EM I Frankrike. – Vi skal gjøre alt vi kan for å forhindre terrorangrep, sier franske myndigheter i en pressemelding.  / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD
VOKTER STADION: Over 100.000 politifolk, skarpskyttere og spesialsoldater skal sørge for sikkerheten under EM I Frankrike. – Vi skal gjøre alt vi kan for å forhindre terrorangrep, sier franske myndigheter i en pressemelding.  / AFP PHOTO / KENZO TRIBOUILLARD Foto: Kenzo Tribouillard

Elitesoldater, bevæpnet politi og skarpskyttere skal sørge for sikkerheten under EM

Slik blir sikkerhetstiltakene i Frankrike under fotball-EM.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spill EM-manager her!

Etter de fryktelige terrorangrepene i Paris i fjor høst tar franske myndigheter absolutt ingen sjanser under sommerens fotball-EM.

De frykter nye terrorangrep både fra IS og andre organisasjoner under mesterskapet.

– Vi er ikke i tvil om at EM i 2016 kan være et terrormål for IS av åpenbare årsaker. Vi anser trusselen som svært høy, uttalte Europol-direktør Rob Wainwright til Daily Mail tidligere denne uken.

For å svare på trusselen har franske myndigheter tatt en rekke grep for å sørge for sikkerheten.

Unntakstilstand
Under hele mesterskapet er det innført unntakstilstand.

Det betyr at både politiet og militæret kan arrestere alle personer de anser kan være en trussel mot sikkerheten, eller som forstyrrer ro og orden i det offentlige rom.

Det er ventet at over ti millioner mennesker vil besøke Frankrike i løpet av hele mesterskapet.

Elitesoldater og skarpskyttere
Myndighetene i Frankrike har utplassert totalt 100.000 politifolk i gatene i de ulike EM-byene.

I tillegg vil et ukjent antall elitesoldater, skarpskyttere, spesialsoldater, militært personell og private sikkerhetsfirma bli utplassert for å forhindre terrorangrep og sørge for publikums sikkerhet.

– Et så unikt mesterskap under de omstendighetene som råder nå krever ekstra og unike sikkerhetstiltak, sier Frankrikes innenriksminister Bernard Cazeneuve til The Telegraph.

– Men alle sikkerhetstiltakene betyr ikke at det er null prosent risiko for terrorangrep, konkluderer han.

Fornøyd med tiltakene
Europol er fornøyd med sikkerhetstiltakene franske myndigheter har lagt frem.

– For å svare på trusselen har Frankrike tatt flere grep for å sørge for sikkerheten. De har hentet inn ekstra polititjenestemenn og militæret, fastslår direktør Rob Wainwright.

Slik blir sikkerheten under fotball-EM i Frankrike:

Spillerhotellene:
Alle hotellene hvor spillerne til de 24 deltakernasjonene skal bo vil bli voktet døgnet rundt av spesialtrente væpnede polititjenestemenn. Samtlige lag vil også bli passet på av 17 spesialsoldater og to elitesoldater som er spesialister på anti-terrortiltak.

Lagenes treningsbaner er erklært som flyforbudssoner.

Ingen representanter fra media, sponsorer, fansen eller familiemedlemmer får i utgangspunktet lov til å oppsøke verken spillerhotellene eller treningsbanene til de ulike landslagene.

EM-stadioner:
Publikum som vil være tilstede på noen av turneringens 51 kamper må samtlige gjennom en grundig kroppsvisitasjon og ID-undersøkelse før de får entre arenaen.

Supportere som har med seg større bagger, ryggsekker, vesker og lignende, kan vente seg at disse vil bli beslaglagt ved stadionporten.

Alle de ti EM-arenaene er erklært som flyforbudssoner, og politiet vil bruke en antidrone-teknologi som vil forhindre kjemiske terrorangrep og andre angrep fra luften.

EM-arrangøren har også gjort det klart at kamper kan bli flyttet til en annen dato i løpet av kort tid dersom det oppdages en reell terrortrussel mot noen av oppgjørene.

Supporter-sonene:
Fans som ønsker å samle seg for å se kampene på storskjerm i det såkalte fan-sonene vil bli passet på av over 400 private sikkerhetsvakter fra private firma støttet av en stor gruppe tungt bevæpnet politi.

Ved inngangen til samtlige supportersoner i de ulike byene må fansen gjennom metalldetektorer, og hele sonen vil bli kraftig kameraovervåket. Supportere med større bagger får ikke lov til å komme inn i sonene.

Polititjenestemenn med spesialtrente bombehunder vil også møte supporterne ved inngangen.

Offentlig transport:
Ved flyplassene i Frankrike vil det være et heftig oppbud av tungt bevæpnet politi.

På undergrunnsbanene og togstasjonene vil det 24 timer i døgnet være utplassert flere titalls spesialtrente polititjenestemenn både i uniform og i sivil.

Anti-terrorsoldater fra militæret vil alltid være på plass, bevæpnet med automatvåpen og skuddsikre vester.

Politiet og militæret vil forbeholde seg retten til vilkårlige pass-undersøkelser, ID-undersøkelser og kroppsvisitasjoner av personer de mener oppfører seg mistenkelig.

Kilder: The Telegraph, Daily Mail, BBC, Uefa.com