Clinton hamrer løs på Trump: – Historisk tabbe om han blir president

– Tenk om det er han som skal bestemme om din ektefelle eller ditt barn skal dra i krigen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Hillary Clinton gikk ekstremt hardt ut mot republikanernes presidentkandidat Donald Trump under en tale i San Diego i natt norsk tid.

Fremstilt som aggresiv

Det var særlig Trump hissige temperament som ble fremhevet som farlig.

– Tenk deg at det er denne mannen som skal bestemme om din ektefelle eller ditt barn i krig. Tenk deg Donald Trump sittende i Situation Room, mens han skal fatte liv- eller død-beslutninger på vegne av USA. Tenk deg at han ikke bare har Twitter-kontoen sin til disposisjon når han er sint, men hele det amerikanske arsenalet, sa Clinton fra talerstolen, bare dager før primærvalget i California.

Hun beskrev videre sin konkurrent som tynnhudet og snarsint, en person som blir opphisset av den minste motstand.

– Dette er en mann som aldri må få atomvåpenkodene. Vil ha fingeren hans i nærheten av den knappen?

– Neeeei, ropte tilhørerne.

Han fikk også gjennomgå for å ha flørtet med Putin, og for å ha angrepet «våre venner», som blant annet Storbritannias statsminister David Cameron, Londons borgermester Sadiq Khan og paven. Sistnevnte falt i unåde da han mente at Trump ikke kunne ha gode kristne verdier, fordi han foreslo å bygge en stor mur langs grensen til Mexico.

– Jeg vil overlate til psykiatere å forklare hans fascinasjon for tyranner, sa hun og viste til at Trump i januar sa at selv om Nord-Koreas leder Kim Jong-Un var en «maniac», fortjener han respekt for å ha kvittet seg med motstandere som nyutnevnt leder.

Mener Clinton må i fengsel

Trump kommenterte Hillarys tale da han litt senere selv gikk på scenen i San Jose i samme delstat. Han var ikke imponert.

– Det er patetisk.

Trump brukte også talen på å få frem at han mener at Hillary Clinton må fengsles i forbindelse med det som omtales som e-postsaken.

Som utenriksminister brukte Clinton en privat epostserver, etter alt å dømme stikk i strid med regelverket. FBI gransker saken, og Clinton har fått kritikk for det som omtales som hennes største svakhet i den kommende presidentvalgkampen.

Trump rukte også kvelden på å forfatte flere Twitter-meldinger om Hillary, hvor han blant annet kritiserte hvordan hun leste talen fra tekstmaskinen.

Tirsdag er det nominasjonsvalg i seks delstater, deriblant California, USAs mest folkerike delstat.