Pulveralarm på postterminal i Stockholm

To pakker med et mystisk hvitt pulver ble funnet på en postterminal i Stockholm dagen etter at det samme skjedde på en postterminal i Stokke i Vestfold.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tidlig fredag morgen gikk alarmen ved postterminalen i Årsta i Stockholm. Ifølge Aftonbladet lekket en pakke i postsorteringen hvitt pulver.

Politi, brannvesen og helsepersonell rykket ut.

– Innholdet i pakken er tatt hånd om, og ingen av de ansatte har vært i kontakt med pulveret, sier Nils-Inge Karlsson, leder ved Storstockholms redningssentral til Aftonbladet.

Etter en times tid fikk de ansatte gå tilbake til arbeidet, men en ny pakke med hvitt pulver ble funnet.

– Pakken ble kastet på gulvet, og fem personer i nærheten venter på å bli undersøkt av helsepersonell, opplyser politiet.

Fakta: Hvitt pulver i posten

  • Det er frykten for biologisk terror, særlig miltbrann-bakterier, som gjør at funn av hvitt pulver i posten tas alvorlig.
  • Det første kjente tilfellet av terror-relatert miltbann stammer fra Florida i 2001.
  • Per 9. november 2001 var det rapportert om ti pasienter med lungemiltbrann, hvorav fire døde i USA.
  • I årene etter 2001 er det blitt oppdaget en menge mistenkelige brev og pakker også i Norge, men politiet har ansett faren for miltbrann-terror for å være lav.
  • Symptomer på miltbrann er feber, byller og sår, og sykdommen kan være dødelig.

Kilder: Den norske legeforening og NTB

Ingen av personene som befant seg i lokalene eller kom i kontakt med pakkene, viser tegn på skade eller har symptomer på forgiftning.

Innholdet i pakkene skal analyseres i løpet av dagen.

I Stokke i Vestfold ble 14 personer torsdag kveld sendt til sykehus etter å kommet i kontakt med pulver fra en pakke.

Norsk og svensk politi er i kontakt etter at det ble funnet pulver i til sammen tre forsendelser ved to postterminaler fredag.

– Vi har fått en henvendelse fra svensk politi, da de hadde lest om det som skjer her. Så vi kan ikke utelukke at det er relevant, uten at man kan se det direkte i sammenheng, opplyser operasjonsleder Per Andreassen hos politiet i Vestfold til VG.