Finalehelten kunne mistet beinet etter grusom skade

– Mest hjerteskjærende scene siden Bambis mor ble skutt, skrev reporter om Shaun Livingstons skade.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Golden State Warriors - Cleveland Cavaliers 104-89 (1-0 i kamper):

Når Golden State Warriors herjer på parketten, så er det som oftest «Splash Brothers» – Stephen Curry og Klay Thompson – som spiller hovedrollene.

I den første finalekampen mot Cleveland Cavaliers tok de to superstjernene det overraskende rolig. Til sammen sto de to for beskjedne 20 poeng.

Men Warriors er mer enn bare de to store stjernene. For selv med et beskjedent bidrag fra «Splash Brothers», ble Cavaliers sendt ut av Oracle Arena med tap 89-104.

Livingston toppscorer med 20
For dette var reservenes kveld.

– Du vinner ikke mesterskap uten at hele stallen bidrar og viser seg frem i kampene. Det er derfor vi er her, sier Curry til nba.com.

For inn fra benken kom Shaun Livingston, Andre Iguodala og Leandro Barbosa og bidro med henholdsvis 20, 12 og 11 poeng.

Totalt hadde sju spillere tosifret antall poeng for Warriors. Thompson var ikke blant dem med sine 9.

Best i finalene i fjor
Iguodala fortsatte også jobben han gjorde i fjorårets finaleserie. Der han ble kåret til finalenes beste spiller, først og fremst for forsvarsjobben han gjorde på LeBron James.

Men den største helten i den første finalen var Livingston. Spilleren som egentlig ikke skulle vært på en basketballbane i det hele tatt.

Livingston er stortalentet som alle klubbene siklet etter da han gikk på high school. Bare Dwight Howard var rangert foran ham for årskullet hans.

Droppet college for NBA-karrieren
Så sikker var han på en NBA-karriere at han droppet college og lot seg drafte i 2004.

Los Angeles Clippers valgte ham som nummer fire det året. Bak Howard, Emeka Okafor og Ben Gordon.

Clippers matchet ham forsiktig, og Livingston viste tegn på å kunne bli en stor NBA-stjerne.

Men i en kamp mot Charlotte Bobcats 26. februar 2007 endret alt seg for unggutten.

SKREKKSKADE: Slik så kneet til Shaun Livingston ut. Foto: Harry How/Getty Images/AFP
SKREKKSKADE: Slik så kneet til Shaun Livingston ut. Foto: Harry How/Getty Images/AFP Foto: Harry How

En av NBAs verste skader
Han landet forkjært etter et hoppskudd og kneet ga etter under ham. Kneskålen var ute av ledd og kneet var bøyd en alt annet enn naturlig stilling.

Skaden var så stygg at enkelte amerikanske tv-stasjoner nektet å vise den. Noen har omtalt den som en av de verste skadene som har vært i NBA.

Begge korsbåndene og et leddbånd røk. Tre av fire bånd som holder kneet sammen. Hele kneet var ute av ledd. Clippers-lege Steven Shimoyama måtte få kneet tilbake i stilling, for slik det sto, så stoppet det blodtilførselen til beinet og det var fare for at det måtte amputeres, skriver NBA-journalist Jonathan Abrams i sin blogg.

Shimoyama fikk kneet på plass og reddet beinet, men skaden satte hele karrieren hans i fare.

Kan ha tapt 300 millioner
Clippers hadde gjort det klart at det ikke var aktuelt å trade Livingston, og partene skulle til forhandlingsbordet for å forhandle frem en ny kontrakt. Skaden kan ha kostet ham over 300 millioner kroner.

– Å se Shaun Livingston knuse kneet sitt mandag kveld var den mest hjerteskjærende scenen siden Bambis mor ble skutt, skrev J. A. Adande i Los Angeles Times.

Livingston trente seg opp igjen, men ble aldri den samme spilleren. Han var innom Miami Heat, Oklahoma City Thunder, Washington Wizards, Charlotte Bobcats, Milwaukee Bucks, Wizards igjen, Cleveland Cavaliers og Brooklyn Nets i årene 2008 til 2013.

– Viktigst å være på et vinnerlag
I Nets begynte han å finne tilbake til sitt gamle jeg, og var for første gang på seks år fast inventar i startoppstillingen i en NBA-klubb.

I 2014 gikk turen videre til Warriors, hvor han har vært fornøyd med å være backup for Curry og Thompson.

– Det viktigste er å være i et vinnerlag. Noen gjør alt for å vinne de individuelle prisene, men jeg innså tidlig at dersom du vinner, så får alle sin del av æren, sa han til USA Today i februar.

Og skulle Warriors ta hjem tittelen for andre sesongen på rad, så har i hvert fall Livingston gjort mer enn nok for å få sin del av æren.