KRYSSET ATLANTEREN: Arild Nilsen fra Sveio er blant mannskapet om bord på verdens største vikingskip. Foto: Draken Harald Hårfagre
KRYSSET ATLANTEREN: Arild Nilsen fra Sveio er blant mannskapet om bord på verdens største vikingskip. Foto: Draken Harald Hårfagre Foto: Peder Jacobsson

krysset Atlanteren i vikingskip:

Vikingkapteinen til TV 2: – Du blir ydmyk

Båtbygger Arild Nilsen klarte å nå Nord-Amerika i verdens største vikingskip.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det norske skipet Draken Harald Hårfagre la ut fra hjemmehavnen Haugesund 24. april i år.

1. juni kunne mannskapet på 33 endelig gå i havn i St. Anthony, nord på Newfoundland i Canada.

– Det var ganske stort å ha kommet over Atlanteren. Det er farlige farvann og mye som kan skje, så det var også en lettelse, sier båtbygger Arild Nilsen (45) til TV 2.

For det var ikke uten problemer at vikingskipet kom seg til Nord-Amerika.

Skadd seil

– Det har vært storm, og det har vært mye is. Vi har måttet være på utkikk hele tiden. Ellers har det vært problemer med seilet som har blitt slitt og skadd. Det er stadig noe med et sånt fartøy, det er mye som blir slitt og som må fikses, sier Nilsen.

Målet med ferden er å utforske verden slik vikingene gjorde det for tusen år siden. Reiseruten er Island, Grønland, Canada og USA.

– Det er flott å få oppleve det vikingene gjorde for så lenge siden. I dag har vi hjelpemidler, og sikkerheten er på topp hele tiden. Tenk hvordan det var på den tiden, sier Nilsen.

4.000 søkte om å få bli med

Båtbyggeren fra Sveio forteller om god stemning blant mannskapet, som er fra Norge, Sverige, Danmark, Spania, Frankrike, Skottland, England, Russland, Canada og USA. I alt 4.000 frivillige søkte om å få være med på turen, men kun 33 fikk bli med.

DRAKEN: Vikingskipet ble sjøsatt i 2012 og er bygget med Olav Tryggvasons sagnomsuste krigsskip Ormen Lange fra år 999 som mal.
DRAKEN: Vikingskipet ble sjøsatt i 2012 og er bygget med Olav Tryggvasons sagnomsuste krigsskip Ormen Lange fra år 999 som mal.

– Samholdet er veldig godt, det er en sammensveiset gjeng. Samtidig er vi jo veldig oppi hverandre hele tiden, så det er også godt å komme i land, ler Nilsen.

Draken Harald Hårfagre ble sjøsatt i 2012 og er bygget med Olav Tryggvasons sagnomsuste krigsskip Ormen Lange fra år 999 som mal.

Vikinger anført av Leiv Eiriksson oppdaget Newfoundland rundt år 1000 og kalte da området for «Vinland».

– Måtte gripe muligheten

Draken Harald Hårfagre ligger nå nettopp i havn i «Vinland», før det om noen dager drar videre mot Quebec. Først må en motor repareres og været ses an.

Hjemme i Sveio i Hordaland venter Nilsens familie. Ferden tar slutt først rundt oktober. Det blir lang tid uten familien.

– Det er jo det som er baksiden av medaljen. Heldigvis har jeg en kone som gir meg lov, og jeg skal hjem en liten tur i mellomtiden. Jeg måtte bare gripe muligheten til å være med, det er et eventyr, sier 45-åringen.

VIKINGSKIP: Det norske vikingskipet er rundt 35 meter langt og 7,5 meter bredt. Foto: Draken Harald Hårfagre 
VIKINGSKIP: Det norske vikingskipet er rundt 35 meter langt og 7,5 meter bredt. Foto: Draken Harald Hårfagre