KNUST: Helikopterulykken på Turøy utenfor Bergen får nå følger i hele Europa, når alle helikoptre av samme type får flyforbud. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix
KNUST: Helikopterulykken på Turøy utenfor Bergen får nå følger i hele Europa, når alle helikoptre av samme type får flyforbud. Foto: Tor Erik H. Mathiesen / NTB Scanpix Foto: Mathiesen, Tor Erik H.

Slår full helikopter-alarm etter Turøy-ulykken

Det europeiske luftfartstilsynet EASA sendte torsdag ettermiddag ut hastemelding om at alle Airbus-helikoptre av typen AS 332 L2 og EC 225 LP får flyforbud.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Beslutningen fra EASA kommer en dag etter at Statens havarikommisjon konkluderte med at tretthetsbrudd i hovedgirboksen er en sannsynlig årsak til Turøy-styrten.

Onsdag publiserte Havarikommisjonen en ny rapport, hvor de anbefaler at det europeiske luftfartstilsynet EASA setter i verk øyeblikkelige tiltak for å sørge for sikkerheten til helikoptre av typen Airbus H225.

– Funnet er såpass alvorlig at vi har valgt å sende en sikkerhetstilrådning. Det er for tidlig å si om dette er årsaken. Men funnet er uvanlig og noe man ikke forventer å finne på en slik komponent, sa avdelingsdirektør Kåre Halvorsen i Havarikommisjonen til TV 2 i går.

Luftfartstilsynet innførte flyforbud for alle Super Puma-helikoptre av typen som styrtet (EC 225 LP) samme dag som ulykken.

Bare dager sener ble forbudet utvidet til også å gjelde forgjengeren (AS 332 L2).

(TV 2/NTB)