Marius hyllet for egen låt: – Nå kjente jeg at «jeg begynner nesten å grine»

Se finalistenes opptredener og hva dommerne mener om dem her.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Norah Benatia (19) og Marius Samuelsen (18) er de to finalistene som kjemper om seieren når Idol-finalen går av stabelen fredag kveld.

I løpet av sendingen skal deltakerne synge tre sanger hver – og det er TV-seerne som bestemmer hvem som til slutt står igjen som vinner.

Se alle opptredenene og hva dommerne Gunnar Greve Pettersen (34), Ina Wroldsen (32), Sandeep Singh (29) og Øyvind «Vinni» Sauvik (40) mener om dem nedenfor!

Imponerte med sin egenkomponerte låt

Først ut var seernes valg, og Marius startet finalefesten med sin egenkomponerte låt «Paper Guns».

Alle fire dommere var enige: Dette var en pangstart.

– Jeg tror jeg har sagt ved mer enn én anledning at Idol handler om å oppfylle drømmer, stort sett deltakernes drømmer. For min del er du i ferd med å oppfylle min drøm, og det er å se, oppleve og høre en deltaker som finner identiteten, retningen og lyden av seg selv, og som står der på slutten av dagen og er en verdig finalist, som jeg er ganske sikker på at kommer til å være en stor artist i Norge i mange år fremover, sa Gunnar.

– Jeg kan sitte her og gjenta det jeg har sagt hele veien om hvor fabelaktig og fantastisk du er. Men i kveld skal jeg bare reise meg og applaudere, sa Ina.

Sandeep innrømmet han han til og med hadde vært inne på TV2.no for å stemme.

– Jeg stemte faktisk på denne låta, jeg og! Det er et eller annet med låta som setter seg. Marius, du tilhører scenen. Scenen tilhører deg.

Se Marius synge «Paper Guns»:

– Uten tvil det beste jeg har sett på Idol-scenen

Norahs første låt var Blackstreet-hiten «No Diggity», som også var stemt fram av TV-seerne.

Dommerne var minst like imponert over hennes første finalelåt.

– Fine, vakre, talentfulle Norah. Nok en opptreden i verdensklasse! Det står to så verdige kandidater på scenen foran oss, og jeg er ikke bekymret for noen av dere. Jeg er så stolt av dere. Ta applausen din, fordi du fortjener alt i hele verden, kommenterte Ina.

– Som om ikke det var varmt her nok fra før, nå er det helt latterlig! Det er en fryd å se deg opptre. Det er en nydelig blanding av lekenhet og autoritet som bare er så fet å se på. Du er musikk manifestert ... Jeg er litt sånn ordløs, jeg vet ikke hva jeg skal si. Du er helt rå, fulgte Vinni opp.

Norah synger «No Diggity»:

– Første gang du tok denne låta, skjønte jeg virkelig hvilken makt du har på scenen. Det ser ut som du ikke prøver, men vi vet at det ligger veldig hardt arbeid bak det. Det er ikke lett å gjøre dette. Du er skapt for å være en popstjerne! Du har alt og er det råeste som har stått på en norsk Idol-scene, sa Sandeep.

Gunnar var helt enig.

– Dette var uten tvil det beste jeg har sett på Idol-scenen noensinne. Du gjør det hakket vassere og bedre, og jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Det er langt over hva en toppidrettsutøver presterer på det hardeste, og du nailer det så til de grader!

Marius ble rost for Stavanger-låt

«Hjerteknuser» av Kaizers Orchestra var Marius' andre låt i finalen.

Også denne gang likte dommerne det de hørte.

– Jeg må si at jeg synes du har god musikksmak! Det er definitivt den fineste Kaizers-låta. Nydelig. Kult at du synger litt nedpå i begynnelsen. Fett å høre deg på norsk! Jeg føler litt at dette er seiersmarsjen. Du er rå, det der var dritfett, roste Vinni.

– Du kjører patriotstilen i dag, og jeg regner med at du får 150.000 stemmer hjemmefra i dag. Det håper jeg, for det fortjener du! Det er veldig kult å høre deg på norsk. Det som er så fint er at byen din har gått gjennom en liten krise med olja i det siste, men på musikken skorter det ikke, sa Sandeep.

Marius synger «Hjerteknuser»:

Ina mener Marius kan gjøre det stort internasjonalt.

– Jeg synes også det er gøy å høre deg på norsk, selv om jeg personlig liker den stavangerbritiske Mariusen vi har sett hele veien. Du er så allsidig og ikke bare det, men måte du bruker og tar var på stemmen din ... Du har imponert med hele veien. Verden, get ready for Marius!

Vinni målløs etter Norahs funky andrelåt

Norahs andre låt var «Uptown Funk» av Mak Ronson feat. Bruno Mars.

Hun fikk både dommere og publikummere til å reise seg og danse.

– Du skulle bare visst! Dette er backstage-pumpe-opp-låta vår. Fantastisk! Det her var et fyrverkeri. Det er alltid en fryd å se deg på scenen. Og koreografien, du er jo med! You're made for this shit, sa Sandeep.

Norah synger «Uptown Funk»:

Gunnar hadde en sterk oppfordring til seerne.

– Det er kun én ting å si: STEM!

– Jeg sier det samme. Jeg håper folk der hjemme forstår hvor sinnssykt bra du er! Vi snakke rom det hver gang, Norah, Marius ... Men det er så sant! Det du leverer ... Du skal synge, danse, ha attitude. Girl, you got it all! Jeg er så fan! Jeg skal starte fanklubb, jeg! På Facebook, mente Ina.

Vinni ble nok en gang litt målløs.

– Hva skal man si ... Det er ikke så mye mer å si. Jeg er egentlig litt tom for ord. Den låta er en fest, du er en fest, her er det fest og det er dritfett!

Marius hyllet for finalelåta: – Jeg begynner nesten å grine!

Som sin finalelåt, sang Marius den egenkomponerte «One Of These Days».

Marius høstet mer hyllest en noensinne etter opptredenen. Gunnar så svært konsentrert ut da han skulle gi sin tilbakemelding.

– Marius Samuelsen. Med det tør jeg vedde ti tusen norske kroner på at du sang deg inn i en hver årskavalkade på TV 2 i 2016. Det der var rett og slett nydelig gjort fra begynnelse til slutt! Jeg pleier å si til unge artister at utfordringen i dag, hvis du skal slå gjennom og bite fra deg som artist, handler om å bryte gjennom lydmuren og skille seg ut. Det handler om du kvaliteter: særpreg og originalitet. Du har oppfunnet begge deler!

Ina medga at hun slet med å holde tårene tilbake under opptredenen.

– Marius, jeg måtte liksom puste litt her, for nå kjente jeg at «jeg begynner nesten å grine», fordi det er utrolig rørende å se at du synger din egen låt, du har skrevet den selv. Du setter deg bak pianoet, du har en stemme som er helt guddommelig. Du snakker om å bryte gjennom skallet, jeg lover deg, one of these days kommer du til å «boom»!

– Det er ikke så veldig vanskelig å skjønne hva slags artist du skal bli. Jeg synes det er helt latterlig imponerende at du vet så godt hvem du er allerede nå. Jeg kan si deg en ting: Det har ikke en dritt å si om du vinner. Det kommer til å gå deg godt uansett. Bare stol på deg selv og det du driver med, det er ikke noe å tenke på, sa Vinni.

Sandeep var ikke i tvil om at Marius kommer til å nå langt.

– Jeg vet ikke om det er historisk, men jeg har aldri sett noen i Idol i en finale med to selvskrevne låter. Og kvaliteten på det du leverer! Du synger med en lidenskap som bare ... Det er én ting jeg har lyst til å si til deg: Det er en kode du kommer til å knekke, for du er på vei dit. Det er en kombinasjon av at du er en musikknerd og en folkelig artist, den kombinasjonen der. Du kan nå storhet, og det tror jeg du kommer til å gjøre.

Se Marius' opptreden øverst i artikkelen!

Dommerne om Norah: – Nydelig!

Norahs finalelåt var også egenkomponert, og heter «Stay».

Dommerne var ikke ferdige med å gi komplimenter.

– Nå har du gjort alt du kan, og HVA du kan! For meg har du alltid vært litt underdog. Jeg var litt sånn «hvem er hun jenta her, hva vil hun, hvor skal hun?». Jeg liker deg, ikke bare som musikkmenneske og som en sann artist, men som person. Du har en personlighet som passer bransjen. Du er så hardcore! Du gir deg aldri! Og du holder på og holder på, og det er viktigere enn nesten alt. Du kommer aldri til å gi deg, og du kommer til å få det til, jeg garanterer deg det, sa Ina.

Norah synger «Stay»:

– Vi har sett Norah-versjonen av masse svært fete artister hver eneste uke, og vi har digget det. I dag føler jeg at vi har sett Norah-versjonen av Norah, og jammen digger vi ikke det og! Det er en fet miks av tingene jeg digger ved deg, det er timingen, det er sjelfullt, det er lekent og det er fett. Dette var en nydelig avslutning på denne reisen. Det har vært rått å få lov til å se på, sa Vinni.

Sandeep mente det ble litt vel hett i salen under Norahs opptreden.

– Du hadde ikke trengt å gjøre det her, det er allerede 40 grader her inne og du dro det opp til 50! Vi svetter nok! Fett å høre deg i et moderne og fremoverlent landskap. Dette her er en låt jeg kommer til å spille mye i sommer! Gratulerer!

Gunnar hadde opptil flere ting han trengte å si til Norah i kveld.

– Jeg har lyst til å være litt alvorlig. Det vi har fått lov til å oppleve, og fått lov til å være med på ved å ha med deg i denne konkurransen, er ganske spesielt. Jeg har sittet bak dette bordet i fire sesonger, men det er sjelden, nei jeg har aldri, opplevd å se og høre og føle et talent som er mer komplett. Det handler ikke bare om vokalen eller glimt i øyet eller at du formidler hver eneste stavelse, men det handler om en total, komplett pakke som i sum blir en superstjerne. Og så har jeg lyst til å avslutte med en ting. Etter at den digitale revolusjonen tok over, kan jeg fortelle at annonseinntektene på TV stuper, og jeg tror kanskje Norah egenhendig klarer å redde TV 2s økonomi ved at folk stemmer på henne i kveld!

Se det første intervjuet med vinneren av Idol 2016 her!