BADE ELLER IKKE BADE?: Nå kan du sjekke vannkvaliteten på over 21.000 strender i Europa. Her fra Mallorca. Foto: Det europeiske miljøbyrå
BADE ELLER IKKE BADE?: Nå kan du sjekke vannkvaliteten på over 21.000 strender i Europa. Her fra Mallorca. Foto: Det europeiske miljøbyrå

Til utlandet i sommer? Sjekk kvaliteten på ditt badevann først

Bør du hoppe uti eller styre unna? Nå kan du sjekke kvaliteten på badevannet ved din favorittstrand i Europa.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Visste du at du kan bli alvorlig syk, få hudirritasjoner eller forgiftning om du bader i vann med dårlig kvalitet?

Om du skal ut og reise i sommer kan det være greit å vite hvor stor risiko du utsettes for ved din favorittstrand.

Utmerket, tilstrekkelig eller ikke akseptabel?

Det europeiske miljøbyrå (EEA) har sjekket kvaliteten på badevannet i 28 EU-land, samt Sveits og Albania. I den årlige rapporten finnes info om badevannet på 21.000 badestrender. Den inneholder også et interaktivt kart hvor man kan zoome seg inn og finne ut av akkurat hvor man bør styre unna.

Målet er å sikre innbyggere og turister trygge badevann uten helseskadelige forurensninger. Kvaliteten er rangert som «Utmerket», «God », «Tilstrekkelig» og «Ikke akseptabel».

De populære strendene er verst

Verstingene i rapporten er strendene i Frankrike, Spania og Italia.

Der har man målt det høyeste antallet badeplasser med dårlig vannkvalitet.

Likevel oppfylte 96 prosent av badeplassene minimumskravene til rapporten. 84 prosent blir til og med rangert med «Utmerket» vannkvalitet.

DÅRLIG VANNKVALITET: Mage- og tarminfeksjoner, oppkast og diaré er den vanligste sykdommen som oppstår ved bading i forurenset vann. Foto: Scanpix
DÅRLIG VANNKVALITET: Mage- og tarminfeksjoner, oppkast og diaré er den vanligste sykdommen som oppstår ved bading i forurenset vann. Foto: Scanpix Foto: REED SAXON

Sjekk stranda der du skal på ferie her.

Diarésykdom og luftveisinfeksjoner

I følge Folkehelseinstituttet er mage- og tarminfeksjoner, oppkast og diaré den vanligste sykdommen som oppstår ved bading i forurenset vann. Den nest vanligste sykdommen er akutte luftveisinfeksjoner. Det er heller ikke uvanlig at man kan oppleve utslett på huden om badevannet er forurenset.

– Vi vet at alle, men spesielt barn, svelger noe vann ved bading og inneholder dette vannet sykdomsfremkallende mikrober kan man bli syk, sier Vidar Lund, forsker ved avdeling for smitte fra mat, vann og dyr hos Folkehelseinstituttet, til TV 2.

Helserisikoen ved å bade er avhengig av hva forurensningstilførselen til badevannet stammer fra, om det for eksempel er kloakk eller avløpsvann som slippes ut i nærheten av badeplassen.

— Det er også eksempler på at vannet kan inneholde giftproduserende alger som kan gjøre badevannet ubrukelig. Derfor er det utviklet retningslinjer for å kunne sette grenseverdier for hva som er akseptabel vannkvalitet, for EU og nasjonalt for Norge.