Jojo Moyes om demonstrasjonene: – Jeg er ikke overrasket over at filmen skaper sterke reaksjoner

GRAND HOTEL (TV 2): Det har vært demonstrasjoner i flere land før premieren. Forfatteren håper folk vil gi filmen en sjanse før de kritiserer den.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Se klipp fra filmen og intervju med stjerneforfatteren øverst i saken.

Torsdag kveld har dramafilmen Et helt halvt år premiere på norske kinoer, og lommetørke er en selvsagt tilbehør for de som skal se filmatiseringen av bestselgeren.

I den britiske filmen møter vi nemlig Louisa Clark som blir ansatt som pleier for Will, som har blitt lam fra livet og ned etter en ulykke. Sakte, men sikkert får Louisa han til å se gleden med livet igjen, og de blir forelsket.

Vil ta assistert selvdrap

REAGERER PÅ KRITIKKEN: Jojo Moyes. Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2
REAGERER PÅ KRITIKKEN: Jojo Moyes. Foto: Jon Torstein Hvamstad/TV 2

Men Will han bestemt seg for å dra til Sveits og begå assistert selvdrap, noe som kommer som et sjokk for Louisa.

Problemstillingen har skapt en storm av reaksjoner, og mange mener at filmen oppfordrer til selvdrap, i tillegg til å signalisere at et liv som lam ikke er et liv verdt å leve. Filmen har allerede hatt førpremiere i London og New York, og begge steder har det vært demonstrasjoner rundt premieren.

Vi har møtt den britiske forfatteren Jojo Moyes (46), som er i Oslo i forbindelse med premieren på filmen. Hun synes det er leit at det har vært så sterk kritikk i forkant av premieren.

Filmen handler om dilemmaet som oppstår når noen du elsker tar et valg som du virkelig ikke kan forstå, men som du ikke får gjort noe med
Jojo Moyes

– Det er et utfordrende tema. Jeg er ikke overrasket over at boka skaper sterke reaksjoner. Jeg håper bare at folk kan se forbi overskrifter og se filmen før de dømmer den, sier hun til TV 2.

– Sier ikke noe om rett og galt

– Filmen handler egentlig ikke om det å være lam og havne i rullestol. Filmen handler om dilemmaet som oppstår når noen du elsker tar et valg som du virkelig ikke kan forstå, men som du ikke får gjort noe med, forklarer forfatteren.

SITTER I RULLESTOL: Will er lam fra livet og ned, og har kun førlighet i to fingre. Her er han i en scene, spilt av Sam Claflin (29) og Emilia Clarke (29). Foto: SF Film
SITTER I RULLESTOL: Will er lam fra livet og ned, og har kun førlighet i to fingre. Her er han i en scene, spilt av Sam Claflin (29) og Emilia Clarke (29). Foto: SF Film Foto: Alex Bailey

Hun mener at de ikke på noen måte forsøker å si at Will er representativ for personer med nedsatt funksjonsevne.

– Vi sier ikke noe om hva som er rett og hva som er galt. Vi ber bare publikum om å sette seg inn i en annen person sin situasjon, og spørre seg selv: Hva ville jeg gjort hvis jeg var han? Hva hadde jeg gjort hvis jeg var hans pårørende?

Inspirert av ekte historie

Historien er inspirert av en ekte hendelse som skjedde i hennes hjemland England.

Se anmeldelsen: En klisjefull tåreperse som funker

– I 2008 var det en ung sportmann som ble lammet fra brystet og ned. Etter noen år overtalte han foreldrene hans til å ta han med til Sveits for å avslutte livet hans. Det gjorde enormt inntrykk på meg. Hvordan kan en forelder gå med på noe slikt? sier Moyes.

– Livet er ikke sorthvitt. Folk ønsker seg en Hollywood-slutt. Men for meg var det viktigere at han holder seg til det som var ekte ved hans person, sier Moyes.

Kommende helg har filmen premiere på kinoer verden over. I hovedrollene er Game of Thrones-skuespilleren Emilia Clarke (29), og Hunger Games-stjernen Sam Claflin (29).