Bildet til venstre er tatt over den syrisk-jordanske grensen 2. november 2014. Til høyre ser vi samme sted 23. mai 2016.(©DigitalGlobe via AP)
Bildet til venstre er tatt over den syrisk-jordanske grensen 2. november 2014. Til høyre ser vi samme sted 23. mai 2016.(©DigitalGlobe via AP)

flyktningekatastrofen 2016 vs 2014:

Her holdes titusenvis av flyktninger bak piggtråd i frykt for IS-infiltrering

En kombinasjon av to satellitbilder viser utviklingen i flyktningestrømmen de siste to årene.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tusenvis av syriske menn, kvinner og barn har nylig flyktet fra hjemmene sine og Hadalat-leiren ved den jordanske grensen.

Midt i ørkenens ekstreme kulde, varme og sandstormer forsøker de å overleve under elendige forhold.

De søker ly i telt eller rom laget av presenninger. Det er mangel på latriner, og søppel fører til spredning av diaré og infeksjonssykdommer.

Fra Hadalat er det kun ett tillatt reisested for flyktningene som får lov til å krysse grensen; Den kontroversielle leiren Azraq.

Et høyt piggtrådgjerde kranser denne kommerlige leiren. Tusenvis sitter nå innesperret her uten noe sted å reise. Jordanske myndigheter isolerer flyktningene i frykt for at det finnes IS-krigere blant dem.

– Vi har sikkerhetskontroller av Daesh-elementer i gruppen som er her, og vi tar det veldig seriøst. Vi har sett etterretningsbevis og vurderinger angående dette, og vil vil på ingen måte la dette skje, sier talsmann for jordanske myndigheter Mohammad al-Momani til Associated Press.

Syriske flyktninger strømmer til Hadelat-leiren. Her blir noen boende i flere måneder. Den eneste destinasjonen videre er Azraq-leiren som er inngjerdet med piggtråd. 23 mai, 2016(© DigitalGlobe via AP)
Syriske flyktninger strømmer til Hadelat-leiren. Her blir noen boende i flere måneder. Den eneste destinasjonen videre er Azraq-leiren som er inngjerdet med piggtråd. 23 mai, 2016(© DigitalGlobe via AP)

Leiren er en konsekvens av et lite fruktbart kompromiss mellom Jordan og internasjonale hjelpeorganisasjoner som forsøker å få opp farten på forflytningen av flyktningene.

Jordan gikk med på å slippe inn 300 syrere per dag - noe som var fem ganger mer enn før - under forutsetning at alle nykommerne kunne isoleres i Azraq for grundige sikkerhetskontroller.

Jordan mener dette er et nødvendig tiltak for å forhindre spredning av IS-medlemmer inn i landet.

Til gjengjeld har hjelpeorganisasjoner gitt sin godkjennelse til at traumatiserte krigsofre skal bo bak piggtrådgjerder.

Nyhetsbyrået AP har møtt flyktningen Khaled Mallak (34). Khaled, hans kone og seks barn er blant de som har gjort den farefulle reisen. De brukte tre dager på reisen fra Damaskus til leiren som ligger i ørkenen øst i Jordan.

Flyktninger ankommer Hadalat i 2014. / UNHCR / J. Kohler AFP PHOTO / UNHCR / Jared Kohler
Flyktninger ankommer Hadalat i 2014. / UNHCR / J. Kohler AFP PHOTO / UNHCR / Jared Kohler Foto: Jared Kohler

Han forteller at området er fullt av insekter og rotter. Etter Tre måneder fikk han og familien flytte overgrensen fra Hadalat-leiren til Azraq. Han sier de fikk mat og basisvarer, men måtte ofte stå i kø i flere timer for å få dem.

Familien bodde i leiren i en måned før de fikk flytte til et sted i Azraq med større bevegelsesfrihet.

Reporterteamet fra Associated Press fikk ikke lov til å komme inn i leiren bak piggtrådgjerdet, men de beskriver det som rad på rad med prefabrikkerte skur som huser opp til 51.000 syrere i fire seksjoner.

De siste seks ukene har antallet flyktninger eksplodert, og ingen forventer at situasjonen kommer til å løse seg raskt. Mens Europa stenger sine grenser for flyktningene, strammer Syrias naboland også inn innreisereglene.

Jordan har de siste fire årene tatt imot 650.000 flyktninger og sier de allerede har tatt mer enn sin del av ansvaret.